„Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei” continuă seria de filme DocuMental

DocuMental, seria de filme documentare relevante ale ultimilor ani, va continua joi 30 mai, ora 19.00, cu filmul Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei, regia: Fabian Daub. Filmul a primit premiul special acordat documentarului românesc la Astra Film Festival 2012. Regizorul Cristian Mungiu declara despre film: „cu ficţiunea e foarte greu să faci ceva mai echilibrat, mai rezonabil şi mai onest decât a făcut omul ala, care nu e român şi n-are niciun parti pris. Am luat legătura cu el pentru că mi s-a parut mai important să-i popularizez filmul înainte să-mi pun problema daca eu voi face sau nu un film despre subiect.”
Situaţia din Roşia Montană se caracterizează printr-o stare de confuzie de la sosirea unei corporaţii româneşti cu acţionari canadieni din domeniul mineritului aurifer. Corporaţia plănuieşte să rada de pe faţa pamântului o mare parte din comună şi împrejurimile sale pentru a avea acces la cel mai mare zăcământ aurifer din Europa. Exploatarea va implica utilizarea de cianură foarte toxică pentru extragerea aurului din roca, fapt ce ar putea fi un risc necesar pentru a impulsiona dezvoltarea economică din zonă, însă unul cu potenţial fatal pentru mediul înconjurător şi frumoasele peisaje din zonă. Peste 2000 de oameni urmează să-şi piarda casele. Mulţi dintre ei au ales să se mute în oraşele mari, însă un grup mic de locuitori înfruntă Compania şi îsi apără casele cu tot ce au. O lupta îndelungată dusa de oameni într-o comună adânc divizată, unde falia dintre oponenţii şi suporterii proiectului minier desparte chiar şi familii.

Seria proiecţiilor din mai-iunie 2013 este realizată de ICR Viena în parteneriat cu ASTRA FILM din Sibiu şi cu colaborarea HBO România şi face parte din programul aniversar ASTRA FILM – FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM DOCUMENTAR DE LA SIBIU – 20 DE ANI, continuînd eforturile ICR si Astra Film Sibiu de a promova documentarul românesc.

Filmele se vor proiecta cu subtitrare în engleză sau germană.

ROŞIA MONTANĂ, UN LOC LA MARGINEA PRĂPASTIEI (Germania, România, 2012, 92' min, regia: Fabian Daub)
Subtitrare engleză
30.05.2013, 19:00 h, ICR Viena (Argentinierstr. 39)
Intrarea libera