România la Târgul de Carte de la Madrid. Stand național și evenimente literare hispano-române în Parcul Retiro

România este prezentă laTârgul de Carte de la Madrid, desfășurat în perioada 27 mai - 12 iunie 2022 în Parcul Retiro, cu un stand propriu și un program care include prezentări de carte, recitaluri, dezbateri, ateliere de traducere și sesiuni de autografe. Participarea românească la Târgul de Carte de la Madrid este organizată de Institutul Cultural Român prin Institutul Cultural Român de la Madrid și Centrul Național al Cărții, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Spaniei, Asociației Colegiale a Scriitorilor din Spania și al Reprezentanței Comisiei Europene la Madrid.

Târgul de Carte din Parcul Retiro, cel mai mare parc din Madrid, a ajuns la cea de-a 81-a ediție și este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Europa. Sloganul ediției din acest an este „Răsfoiește lumea“.

La standul României vor fi disponibile numeroase opere ale unor autori români traduse în Spania în ultimii ani, multe dintre ele publicate cu sprijinul ICR prin programul Translation and Publication Support, precum și o selecție variată de titluri în limba română, adresate iubitorilor literaturii române de toate vârstele.

Pe toată durata Târgului de Carte vor avea loc evenimente menite să contribuie la promovarea culturii române, cu precădere a literaturii române contemporane traduse în limba spaniolă, fiind totodată vizată consolidarea și extinderea dialogului româno-spaniol în domeniile literaturii, traducerilor şi politicilor editoriale.

Programul complet al activităților de la standul organizat de ICR (numărul 3) poate fi vizualizat AICI.

De asemenea, la pavilionul Europa al Reprezentanței Comisiei Europene în Spania, ICR va organiza, cu susținerea rețelei de institute culturale acreditate la Madrid, EUNIC Spania, o serie de evenimente la care vor participa autori români și invitați europeni din domeniile literaturii, industriilor creative, cinematografiei și benzii desenate.

Cu 400 de expozanți, 378 de standuri și peste 400 de evenimente programate, ediția din acest an a Târgului de Carte de la Madrid este cea mai amplă din ultimele două decenii. La deschiderea manifestării va lua parte, conform tradiției, Regina Letizia a Spaniei.

De la prima ediție a Târgului, în 1933, cititorii din toate colțurile Spaniei și ale lumii vin aici, în fiecare an, pentru a se bucura de această sărbătoare a literaturii.Ediția din acest an nu are o țară invitată, dar consemneazăparticiparea în premieră a Uniunii Europene, reprezentată de un pavilion pentru activități culturale. Simbolic, ediția din acest an oferă o călătorie prin literatura lumii și o deschidere către alte industrii creative, prin colaborarea cu muzee și cinematografe, pentru a ajunge la un public cât mai larg.


Program