România la Salonul de carte francofonă de la Beirut, ediția 2012

România va fi reprezentată pentru a doua oară la Salonul de carte francofonă de la Beirut, printr-un stand şi o serie de evenimente organizate de Ambasada României în Liban şi Institutul Cultural Român, cu sprijinul Asociaţiei România-Levant. Ajunsă la cea de-a 20-a ediţie, manifestarea va avea loc în perioada 26 octombrie - 4 noiembrie 2012.
La Salon - al treilea ca amploare între cele dedicate, pe plan mondial, cărţii francofone - sunt aşteptaţi aproximativ 100.000 de vizitatori. Invitatul de onoare al acestei ediţii este Academia Goncourt. Şase dintre membrii săi vor fi prezenţi în cadrul salonului: Edmonde Charles-Roux (preşedinte), Tahar Ben Jelloun, Didier Decoin, Pierre Assouline, Bernard Pivot et Régis Debray.

Manifestarea este o bună ocazie pentru editorii din România să îşi prezinte ultimele apariţii. De asemenea, în cadrul Salonului de carte francofonă de la Beirut, la inițiativa Ambasadei României vor fi prezentate, pe data de 2 noiembrie 2012, în intervalele 10:00-12:00 și 17:00-19:00, activităţi pentru copii şi poveşti tradiţionale româneşti în limba franceză.

Oraşul Beirut a fost desemnat de UNESCO capitala mondială a cărţii în 2009, având în vedere diversitatea sa culturală şi confesională, dialogul între culturi şi toleranţa, considerate drept exemple pentru regiunea Orientului Mijlociu.

În 2012, Ambasada României la Beirut şi Institutul Cultural Român au desfăşurat mai multe proiecte culturale: concerte, cursuri de limba română pentru străini, proiecţii de filme şi conferinţe. De asemenea, România, printr-un reprezentant din cadrul Ambasadei României la Beirut, dr. Dan Stoenescu, delegat de Institutul Cultural Român să reprezinte politicile culturale, deţine funcţia de Preşedinte al reţelei EUNIC Liban (European Union National Institutes for Culture), pentru un al doilea mandat consecutiv pentru perioada 2012-2013.

Detalii suplimentare şi program: www.salondulivrebeyrouth.org