Recital QUATUOR ENESCO la Bruxelles

Recital QUATUOR ENESCO la Bruxelles

Institutul Cultural Român Bruxelles anunță concertul susținut de Quatuor Enesco compus din Constantin Bogdanas - vioară, Florin Szigeti - vioară, Vladimir Mendelssohn - violă, Dorel Fodoreanu – violoncel.


Evenimentul este organizat de Fundația Atelier Marcel Hastir și are loc duminică, 16 decembrie 2018, ora 11.11, la sala de concerte Philosophique din Bruxelles.

Recitalul Quatuor Enesco se înscrie în programul de tradiție al fundației Atelier Marcel Hastir, în seria evenimentelor muzicale de duminică, ora unsprezece și unsprezece minute, consacrat în rândul melomanilor din Bruxelles sub denumirea de Les dimanches 11h11. Pentru acest recital, Quatuor Enesco propune din operele lui Beethoven, Kwartet opus 18 no.4 și Kwartet opus 95 „Quartetto serioso”.

Quatuor Enesco / Cvartetul Enescu s-a format în 1979. Membrii fondatori i-au dat numele Enescu, dorind să onoreze memoria ilustrului George Enescu (1881-1955). Cvartetul Enescu a concertat în cele mai prestigioase săli din lume, inclusiv Salle Gaveau, Salle Pleyel și Théâtre des Champs-Élysées din Paris, Teatro Real și Auditorio Nacional de Madrid, Fundația Gulbenkian din Lisabona, Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall din Londra, Biblioteca Congresului din Washington DC. Albumul Franck et Chausson, înregistrat de Cvartetul Enescu împreună cu pianistul Gabriel Tacchino, a obţinut Diapason d’Or, iar pentru CD-ul alcătuit din trei cvartete de muzică contemporană franceză ale compozitorilor Nigg, Hersant şi Philippot i-a fost decernat Le Grand Prix de l’Académie Française du Disque.Cei patru au avut rarul privilegiu de a fi invitaţi să cânte periodic pe cvartetul de intrumente Stradivarius – unic în lume – ce aparţine Curţii Regale Spaniole.

Pierre Petit, cunoscutul critic muzical, într-un articol din Figaro, i-a numit pe cei patru artiști „mesageri ai poeziei”, și a vorbit despre „căldura și virtuozitatea lor”, concluzionând: „Cu siguranță, cvartetul Enesco este un cvartet foarte mare”.

Atelierul Marcel Hastir este un loc al întâlnirilor de artă, culturale și muzicale din Bruxelles care poartă numele fondatorului său, pictorul Marcel Hastir (1906-2011). Format la Academia regală de arte frumoase din Bruxelles, Marcel Hastir a deschis în 1935, în propriul atelier de lucru, un spațiu artistic neobișnuit care devine un for artistic și cultural important din Bruxelles. Acest „loc al amintirilor’ reunește de zeci de ani, atât tineri artiști, cât și nume mari din muzica belgiană și internațională, de la celebra violonistă Lola Bobescu la Jacques Brel. Recitalul face parte din seria proiectelor prin care ICR Bruxelles promovează muzicienii români cu o bogată activitate concertistică internațională și continuă susținerea artiştilor români în spațiul belgian.


Acces: pe bază de invitație din partea ICR Bruxelles

Bilete: la Fundația Atelier Marcel Hastir și la telefon: +32 471 213 160; e-mail: concerts11AMH@gmail.com

Data: Duminica, 16 decembrie 2018, ora 11h11

Loc: Atelier Marcel Hastir, Salle Philosophique; 51, Rue du Commerce, Bruxelles