Recital „Domnule și frate Eminescu”

În data de 13 octombrie, la Academia de Teatru din Shanghai, Institutul Cultural Român de la Beijing organizează evenimentul „Recital -Domnule și frate Eminescu-și dramaturgia românească contemporană".

Recitalul va fi susținut de către Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, iar Vicențiu Rahău, consultant artistic la Teatrul „Radu Stanca”, selecționer și coordonator (indoor) al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, va susține prezentarea „Dramaturgia românească contemporană".

Acest eveniment este organizat în parteneriat cu Academia de Teatru din Shanghai.

Recitalul „Domnule şi frate Eminescu” este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, explorând legătura creatoare şi prietenia unică dintre cei doi mari artiști români. Vor fi prezentate  fragmente ale scrisorilor și scrierilor lui Ion Creangă (Amintiri din copilărie) și din versuri ale poeziilor lui Mihai Eminescu (Speranța, Glossă, Trecut-au anii, Revedere, Alei mică, alei dragă, Urât și sărăcie), dar și a unei poezii de Marin Sorescu (Noi, ce îngrozitori de mari) și a unei poezie a lui Anton Pann (Povestea vorbei). Spectacolul este un omagiu adus marelui nostru poet național.

De asemenea,  în perioada 11-15 octombrie 2016, Constantin Chiriac, împreună cu Vicențiu Rahău participă la cea de-a 18 ediție a China Shanghai International Arts Festival (CSIAF), organizat de către China Theatre Association în parteneriat cu Ministerul Culturii din China. Constantin Chiriac este invitat să țină un discurs în cadrul ceremoniei de deschidere a CSIAF despre Festivalul Internațional de la Sibiu. În cadrul prezentării sale se vor discuta și aspecte ce țin de strategiile de promovare, de continuare și dezvoltare a festivalului din Sibiu. CSIAF, înaugurat în 1999, este unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din China. Programul acestuia cuprinde prezentări, spectacole de teatru, de arte vizuale, de muzică, de dans, o serie de forumuri, seminarii și activități culturale deschise publicului larg.

Cu ocazia prezenței sale în China,  actorul sibian va participa la un „Pitch Session”, în vederea susținerii unei prezentări a spectacolului Faust în fața celor mai importanți operatori culturali.  Directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu și directorul Teatrului „Radu Stanca”, Constantin Chiriac, vor stabili cu gazdele coordonatele spectacolului Faust din 2017. ICR Beijing va contribui la continuarea și dezvoltarea relațiilor culturale dintre China și România, unul dintre rolurile sale fiind, de altfel, promovarea și mediatizarea teatrelor din România, a spectacolelor și, nu în ultimul rând, al artiștilor noștri. 

Vicențiu Rahău se va întâlni, în perioada 12–25 octombrie, la Shanghai, Wuzhen, Suzhou, Xi'an și Beijing, cu 20 de reprezentanți ai celor mai importante festivaluri de teatru din lume, în vederea promovării spectacolelor românești pe scenele renumite ale artelor spectacolului din China.