Programul CANTEMIR // Turneul „Retrocontrol — Documentare Performative în Deplasare” ajunge în Mexic, Africa de Sud, Portugalia și Bulgaria

Între 13 august și 13 octombrie  2023, Tangaj Collective în parteneriat cu The International Contemporary Dance Festival of Mexico City (Mexic), JOMBA! Contemporary Dance Festival (Africa de Sud), Quinzena de Dança de Almada (Portugalia), Derida Dance Centre (Bulgaria), Centrul Național al Dansului București și Unfold Motion organizează turneul internațional „Retrocontrol — Documentare Performative în Deplasare”, în cadrul căruia își propune prezentarea celor mai recente proiecte performative documentare ale colectivului în Mexic, Africa de Sud, Portugalia, Bulgaria și România. 

Activitățile din cadrul proiectului prezentate în afara țării, în Mexic, Africa de Sud, Portugalia și Bulgaria, sunt finanțate de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Adresând nevoia acută de difuzare a lucrărilor coregrafice românești, și implicit de promovare a artiștilor locali, turneul Retrocontrol combate lipsa vizibilității și viața scurtă a spectacolelor coregrafice autohtone, organizând o serie de reprezentații pe trei continente pentru cele mai recente două spectacole din repertoriul Tangaj Collective: BLOT - Body Line of Thought și Ramanenjana.

BLOT– Body Line of Thought este o creație a coregrafelor Simona Deaconescu și Vanessa Goodman, care explorează mișcarea în legătură cu bacteriile din corpul nostru. Spectacolul care le are ca performere pe Maria-Luiza Dimulescuși Simona Dabija prezintă corpul ca un sistem interconectat, puternic și fragil în același timp. Conceput ca un spectacol hibrid, un amestec între o conferință și un spectacol coregrafic, BLOT vorbește despre asemănările dintre oameni și alte animale, cum ar fi transpirația, mirosul, reproducerea, mișcarea și imunitatea. De la micro la macro, spectacolul abordează modul în care bacteriile influențează aceste procese și ne conectează cu planeta.

În prima parte a proiectului Retrocontrol, în primăvara lui 2023, BLOT - Body Line of Thought a avut reprezentații în Cluj, la Casa Tranzit, în capitală, la Centrul Național al Dansului București și în Sofia, la Toplocentrala, în cadrul Festivalului Antistatic. În partea a doua a turneului Retrocontrol, spectacolul va putea fi văzut de publicul din Mexic, în Festivalul Internațional de Dans Contemporan din Mexico City, la Teatro de la Ciudad Esperanza Iris, în data de 13 august 2023.

Ramanenjana a avut premiera în aprilie 2022 la Radialsystem, Berlin, fiind creat după o perioadă lungă de documentare a coregrafei Simona Deaconescu și a artistei malgașe și activistei culturale Gaby Saranouffi. Pornind de la istoria unui eveniment care a zguduit viața politică malgașă în perioada ascensiunii colonialismului european în Madagascar, spectacolul militează pentru puterea revoluționară și vindecătoare a dansului liber. Combinând elemente performative și multimedia, realitate și ficțiune, documente de arhivă și mărturii contemporane, spectacolul are loc într-un cadru relaxat, deschis dezbaterilor și discuțiilor. Ramanenjanainclude interviuri video și audio cu localnici malgași precum cercetători, jurnaliști, șamani și ghizi locali, dublate de filmări în stilul ciné-vérité ale realizatorilor, oglindind experiența trăită de aceștia în timpul producerii spectacolului. Performerii din distribuția spectacolului sunt Haja Saranouffi, Simona Dabijași Maria-Luiza Dimulescu.

Prima reprezentație Ramanenjana din Retrocontrol va avea loc pe 2 septembrie 2023 în cadrul Festivalului de Dans Contemporan JOMBA!, în Midlands, Africa de Sud, urmată de o a doua reprezentație în cadrul aceluiași festival în Durban, Africa de Sud, pe 4 septembrie. A treia reprezentație Ramanenjana va avea loc pe 29 septembrie, în cadrul festivalului Quinzena de Dança de Almada, Portugalia, fiind urmată de alte patru reprezentații în luna octombrie, după cum urmează: 3 octombrie – Derida Dance Centre, Sofia, Bulgaria; 6, 7 octombrie – Centrul Național al Dansului, București, România; 13 octombrie – Stagiunea Dinam, FABER, Timișoara, România.

Reprezentația Ramanenjana din 13 octombrie și implicit finalul turneului internațional Retrocontrol va fi urmată de conferința Ramanenjana, de la cercetare la spectacol, în cadrul căreia se va face o retrospectivă a documentării și a motivațiilor personale care au dus la realizarea spectacolului final.

Pe lângă reprezentațiile celor două spectacole, în cadrul turneului Retrocontrol va avea loc și evenimentul Zone (Ne)sigure -proiecție de filme de dans naționale și internaționale din selecția oficială a Bucharest International Dance Film Festival: pe 29 septembrie vor fi proiectate filme de dans românești la Auditório Fernando Lopes-Graça, Almana, Portugalia, iar pe 7 și 12 octombrie o selecție internațională va fi prezentatăla Centrul Național al Dansului București și la Cinema Victoria, Timișoara.

RETROCONTRÓL (< fr., lat.) s. n. Metodă de reglare a activității unui sistem, în care produșii rezultați prin funcționarea sistemului respectiv controlează tocmai procesele prin care au fost creați, intensificându-le (r. pozitiv) sau inhibându-le (r. negativ) desfășurarea.

“Retrocontrol — Documentare Performative în Deplasare” este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Collective și co-finanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național. Activitățile din cadrul proiectului prezentate în afara țării, în Mexic, Africa de Sud, Portugalia și Bulgaria sunt finanțate de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.