Programul CANTEMIR // Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe la Festivalul Prapremier de la Bydgoszcz, Polonia

Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe anunță organizarea unui turneu în Polonia, cu spectacolul „Dispariții”, care va participa la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Prapremier de la Bydgoszcz, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Programul CANTEMIR. Turneul se desfășoară în perioada 11-14 octombrie 2023, în parteneriat cu Teatr Polski din Bydgoszcz.

Pe 29 octombrie 2022, textul „Dispariții”, scris de Elise Wilk, a câștigat în Polonia premiul Aurora pentru dramaturgie contemporană est-europeană, fiind ales din 195 de texte dramatice înscrise în concurs, provenind din 15 țări. „AURORA – Premiul pentru dramaturgie al orașului Bydgoszcz” a fost înființat în 2021 de către Teatr Polski din Bydgoszcz (Polonia), partener în acest proiect, și este unul dintre cele mai importante premii de dramaturgie care se acordă în Europa de Est. În deschiderea stagiunii din anul 2022, TAM adusese acest spectacol pe scena sa, colaborarea cu Elise Wilk fiind una mai mult decât dorită de întreaga echipă dar și de dramaturg. 

Regizorul Cristian Ban declara înainte de premieră: „E un text foarte special și mă bucură că, după mulți ani în care am căutat să lucrăm împreună, colaborarea cu Elise se întâmplă tocmai la Sfântu Gheorghe, cu trupa cu care aș avea curaj să fac orice spectacol”. Timp de două stagiuni spectacolul s-a jucat pe scena TAM cu sala plină.

Spectacolul „Dispariții” spune povestea unei familii de sași brașoveni, începând cu 1944 până în prezent. Regia este semnată de Cristian Ban, iar personajele sunt interpretate de actorii Elena Popa, Anca Pitaru, Mădălina Mușat, Sebastian Marina, Costi Apostol și Iulian Trăistaru. Scenografia este semnată de Irina Chirilă, iar animațiile din spectacol au fost realizate de Ördög Gyárfás Ágota. 

Pentru mai multe informații și detalii despre Festivalul de teatru Prapremier de la Bydgoszcz: https://www.facebook.com/TeatrPolskiBydgoszcz

https://www.facebook.com/festiwalprapremier.

Acest proiect este co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.