Programul CANTEMIR // Roadtrip CdFD în jurul Mării Negre - Proiecție & Artist Talk

Centrul de Fotografie Documentară vă invită, vineri, 21 iunie, ora 19:30 la Plovdiv, Bulgaria în grădina Two Dogs Two Cats Studio (Tsanko Dyustabanov 17) și joi, 27 iunie, ora 19:30 la Sofia, Bulgaria - Shisha Brat (https://www.shishabrat.com/, Oborishte, Oborishte St 117, 1505 Sofia, Bulgarie) la o proiecție informală de fotografie documentară.

Suntem Ioana Călinescu & Petruț Călinescu, co-fondatorii Centrului de Fotografie Documentară (România) din București și am decis să ne prezentăm activitatea din ultimii 10 ani pentru a ne extinde rețeaua profesională în țările vecine din Est.

Suntem un mic ONG românesc care lucrează cu fotografia documentară (care se poate extinde de la fotojurnalism la artă) în echipe interdisciplinare (fotografi, jurnaliști, designeri, programatori, cercetători, muzicieni).

Rezultatele muncii noastre sunt de obicei expoziții de fotografie, cărți sau alte publicații experimentale, cum ar fi ziare în ediție limitată sau seturi de cărți poștale. Anul acesta, cel mai recent proiect al nostru - Pride and Concrete. 10 ani mai târziu - a fost nominalizat la Premiul European de Presă / Premiul pentru jurnalism de migrație 2024 și am publicat și o nouă carte cu acest proiect.

După experiența pandemiei, ne mutăm încet-încet expozițiile de pe simeze în proiecții multimedia și site-uri web, care sunt mai flexibile, mai ușor de transportat și au șansa de a ajunge la noi audiențe.

Marea Neagră (2010-prezent) | https://cdfd.ro/povesti/marea-neagra/

Plănuim să publicăm o nouă carte de fotografie independentă în 2025 și suntem pregătiți acum să prezentăm etapa finală de documentare în care ne aflăm cu acest proiect vizual pe termen lung la care lucrăm de 15 ani - Marea Neagră.

Proiectul Marea Neagră a început în 2010 cu o călătorie de 4 luni în jurul țărilor din jurul Mării Negre: Bulgaria, Turcia, Armenia, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Rusia, Ucraina, Moldova, România. De atunci, an de an, arhiva de imagini a proiectului, axate pe modul în care oamenii se raportează la mare, a tot crescut. Din 2016, accentul s-a schimbat pe tensiunile militare declanșate de anexarea Crimeei. Proiectul va continua și în 2024, în România, Georgia, Bulgaria, Turcia și Ucraina, documentând modul în care țărmurile Mării Neagre sunt afectate de războiul din Ucraina.

Proiectul a fost subiectul unui interviu în New York Times Lens, a fost publicat parțial în Italia, Elveția, Germania și, de asemenea,a fost expus în Cehia, Brazilia și Turcia.

***

Ioana Călinescu este jurnalist independent din convingere și, mai nou, co-fondator al unor ample proiecte culturale independente cu impact social precum Muzeul Abandonului (MA) și Centrul Român de Fotografie Documentară (CdFD). De câțiva ani experimentează un mix de comunicare a proiectelor sociale și culturale. În ultimii șase ani, a fost responsabilă de PR și comunicare la Muzeul Național de Artă Contemporană din București.

Petruț Călinescu este fotograf independent și co-fondator al Centrului Român de Fotografie Documentară (cdfd.ro). El este reprezentat de Panos Pictures. A studiat jurnalismul și a lucrat mult timp ca fotojurnalist, apoi s-a dedicat proiectelor de fotografie documentară pe termen lung. Pentru el, fotografia deschide uși către lumi care îi stârnesc curiozitatea. Unele dintre cele mai cunoscute proiecte ale sale sunt The Black Sea și Pride and Concrete. Mai multe informații la: www.petrut-calinescu.com

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional și de Administrația Fondului Cultural Român (afcn.ro). Institutul Cultural Român și AFCN nu pot fi considerate responsabile pentru conținutul acestui material, care este în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.