Programul CANTEMIR // „lorgennale“, proiect de arte performative desfășurat în case particulare și în apartamente, la Lisabona

Festivalul „lorgennale“, proiect de arte performative al Asociației Homemade Culture desfășurat exclusiv în case particulare și în apartamente, ajunge în perioada 6-8 octombrie 2023 la Lisabona, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Programul CANTEMIR, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

După Croația, Germania, Ungaria și Republica Moldova, cea de-a cincea ediție a „lorgennale“ se adresează publicului lusitan, invitat să interacționeze cu artiștii români Jean-Lorin Sterian, Mădălina Dan și Răzvan Țupa. Ediția de la Lisabona este organizată în parteneriat cu Asociația VAGAR și JÁ International Theatre, ambele din Portugalia, și va presupune cinci evenimente culturale, patru ale artiștilor români selectați de curatorul festivalului și unul al poetului portughez Alexandre Gigas. Programul derulat pe durata a trei zile va include expoziția-performance, „exuviation”, semnată de Jean-Lorin Sterian, „The Agency of Touch” cu/de Mădălina Dan, „Poetic. Interfață sonoră” de Răzvan Țupa, „ Oinevitávelsilênciodotrovão” de Alexandre Gigas și „Ce bine îmi pare că ați venit”, vizită performativă care implică toți artiștii români prezenți în festival.

Publicul este rugat să aducă un obiect care simbolizează „acasă“.  Accesul  este liber, cu înscriere prealabilă pe e-mail la homemculture@gmail.com, iar locul exact al desfășurării va fi transmis în privat persoanelor interesate. Conform conceptului festivalului, numărul de locuri este limitat. Detalii: Facebook

„Prin lorgennale ne-am dorit și am reușit dintotdeauna să expunem la evenimente culturale şi persoane care în mod normal nu sunt consumatori de cultură, dar și un public devorator de artă nouă, experimentală. Organizând evenimente în spațiul domestic pe care-l transformăm în scenă, atât publicul cât și artiștii beneficiază de experiențe noi atât pe plan estetic, cât și pe plan social“, se arată în descrierea proiectului. 

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.