Programul CANTEMIR // Libertate. Corp. Rezistență.

Forumul Artelor Vizuale anunță lansarea proiectului Libertate. Corp. Rezistență., o inițiativă menită să promoveze arta contemporană românească în Bulgaria și Polonia, oferind o perspectivă nouă asupra schimbărilor majore ce au avut loc în societate și în scena artistică începând cu Decembrie 1989.

Inițiativa debutează cu vernisajul expoziției de grup Libertate. Corp. Rezistență., care se va deschide pe 24 mai 2024, în cadrul Festivalului de Artă Contemporană „BUNA” din Varna, Bulgaria (24 mai - 2 iunie 2024). „BUNA” este un festival internațional descentralizat, ce sprijină dezvoltarea scenei vizuale contemporane bulgare și internaționale. Tema festivalului de anul acesta este Natura relațiilor, iar curatorul ediției este Irina Batkova. „BUNA” va avea loc în centrul vechi al Varnei și va include peste 40 de organizații locale și internaționale, prezentând expoziții, intervenții urbane, spectacole sau conferințe.

În cadrul expoziției Libertate. Corp. Rezistență., vor fi prezentate lucrări ale artiștilor Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Cristina Irian, Alexandra Dumitrescu, Dragoș Dogioiu, Emil Cristian Ghiță și Raluca Paraschiv, curatoriate de Raluca Oancea.

Tema centrală constă într-o analiză a schimbărilor în corpul politic, social, artistic, realizată și cu ajutorul arhivelor de fotografie (publice sau personale), cu scopul de a evalua critic istoria recentă. Acest demers a fost inițiat odată cu crearea bazei de date online „Arhivele Litoralului” de către Forumul Artelor Vizuale.

Accentul expoziției cade pe schimbările apărute la nivelul corpului politic, social, artistic și biologic, declanșate de Revoluția din Decembrie 1989. Artiștii atent selectați de curatoarea Raluca Oancea abordează tema libertății în contextul asocierii dintre corp și libertate, analizând corpul ca organism, structură sau material artistic, prezentând în premieră aceste lucrări publicului din Bulgaria. Lucrările propuse subliniază legătura dintre corp și libertate, în care corpul devine o puternică armă pentru cucerirea libertății – fie ea politică, de exprimare sau de gen.

Conceptul de libertate este asociat și cu ideea de „chemare”, ce poartă semnificații socio-politice sau metafizice, de la „chemarea” așteptată de români în regimul ceaușist pentru a putea părăsi granițele țării, până la explorarea artistică și antropologică, în care participanții explică sensul personal pe care îl atribuie acestui concept.

Proiectul este cofinanțat de către Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir*.

Co-organizatori: Foundation BUNA, Archeology of Photography Foundation

Parteneri: Centrul Ceh București, Creative Experiences, Is This Art? Photography Art Gallery Bucharest

Parteneri media: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAP), Revista Arta, Propagarta, Radio România Internațional (RRI)

Asociația Forumul Artelor Vizuale (FAV) este o organizație dedicată protejării patrimoniului cultural național, material, cât și imaterial. FAV organizează proiecte și susține inițiative culturale în spații alternative și în comunități mai puțin dezvoltate, adresându-se tuturor categoriilor de public. FAV susține și promovează producția artistică contemporană, facilitând mobilitatea și expunerea tinerilor artiști prin creare de oportunități pentru aceștia în sfera publică. Activitățile organizației presupun și o dimensiune ecologică, implicând comunitățile locale în acțiuni legate de problemele de mediu, dezbateri și proiecții de filme documentare educative.

BUNA este cel mai important forum pentru artele vizuale contemporane din Bulgaria, debutând în 2023 și găzduind 57 de evenimente care explorează întregul sector contemporan din țară. În calitate de unic festival reprezentativ pentru artele vizuale contemporane, își propune să reprezinte, să unească și să extindă scena artistică locală și internațională. Festivalul este structurat ca o rezidență descentralizată, oferind oricărei organizații posibilitatea de a participa, subliniind astfel autonomia fiecărui proiect individual.

*Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.