Programul CANTEMIR // „Intimate Choreographies. Rencontre Internationale“, o intervenție performativă prezentată în Franța

România este reprezentată la Festivalul Magdalena din Montpellier, în perioada 18-30 septembrie 2023, de intervenția performativă cu titlul „Intimate Choreographies. Rencontre Internationale“, creată după un concept de Andreea Căpitănescu. Prezentarea are loc în Franța cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Programul CANTEMIR.

„Intimate Choreographies. Rencontre Internationale“ este instalația performativă propusă de Asociația 4Culture pentru cea de-a treia ediție a Festivalului Magdalena, care este orientat cu precădere către teatru, performance și dezvoltarea unei comunități dinamice multiculturale.

Creată după un concept de Andreea Căpitănescu, pornește de la ideea că spațiul de supraveghere poate genera, de fapt, o intimitate emoțională profundă, care odată transpusă în cadrul instalației, subminează structura de putere detașată și neuniformă a tehnologiei. Artiștii reprezentației, Judith State, Flavia Giurgiu și Elena Vlădăreanu, vor ghida participanții către acțiuni coregrafice comune, integrând totodată momente de reflecție individuală experimentate simultan, prin fragmente poetice redactate și recitate de echipa artistică. Construcția coregrafică și dramaturgică presupune un sistem audio individual (căști și receiver) la care o să aibă acces fiecare participant. Scopul acestei intervenții performative este de a explora intimitatea într-un spațiu public, de a ne conecta la noi înșine, cât și la ceilalți, indiferent că mediul citadin ne deviază de la conexiuni profunde și reale.

„Intimate Choreographies. Rencontre Internationale“ o să închidă săptămâna festivalului, în data de 30 septembrie 2023, începând cu ora 19:00, în cadrul programului polimorf „Host to Host”, ce o să se desfășoare la Mas Des Brousses, o clădire care datează din secolul XVIII-lea și este nelocuită de 10 ani, care o să prindă viață cu ajutorul a douăzeci de artiști. Programul Festivalului Magdalena poate să fie consultat aici.

Acest proiect este prezentat la Festivalul Magdalena prin Programul Cantemir 2023, derulat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul partenerului ICI-CCN Montpellier și prin rețeaua de cooperare europeană Life Long Burning.

Asociația 4 Culture este fondată în 2010 și derulează activități în domeniul artelor contemporane – dans, performance, arte vizuale și proiecte multidisciplinare. Prin proiectele și programele sale, 4Culture își propune să contribuie la dezvoltarea publicului de artă contemporană din România, la dezvoltarea profesională continuă și promovarea tinerilor artiști, prin acordarea de burse, organizarea de ateliere, prin programe de cercetare și coaching, rezidențe, producție, prezentare și diseminare.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.