Prima antologie de teatru românesc contemporan în limba poloneză

Sub titlul Şase minute de teatru românesc, a apărut de curând, în seria „Teatru modern" a Editurii Panga Pank din Cracovia, prima antologie de teatru românesc contemporan în limba poloneză.

Cartea, publicată cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul TPS – Translation and Publication Support Programme, cuprinde şase piese dintre cele jucate ale unor cunoscuţi tineri autori dramatici: Saviana Stănescu, Numărătoarea inversă, Mihai Ignat, Crize, Gianina Cărbunariu, mady.baby.edu, Alina Nelega, Kamikadze, Nicoleta Esinencu, A(II)Rh+, Peca Ştefan, Bucharest Calling. Fiecare piesă este precedată de o notă bio-bibliografică a autorului.

Antologia se deschide cu o introducere semnată de criticul de teatru Iulia Popovici, care a contribuit şi la selecţia textelor şi la redactarea notelor bio-bibliografice. Toate piesele sunt traduse de Joanna Kornaś-Warwas, unul dintre cei mai activi traducători de limba română din Polonia, fost bursier al Programului ICR pentru traducători.

Editura Panga Pank din Cracovia este specializată în literatura dramatică. Seria intitulată „Teatru modern", realizată în colaborare cu Catedra de Dramaturgie a Universităţii Jagiellone, găzduieşte curent antologii de teatru contemporan, dar şi cărţi de autor sau studii de critică şi teorie teatrală.

Antologie va fi lansată în a doua jumătate a lunii ianuarie în Varşovia, Cracovia şi Wrocław într-o serie de evenimente dedicate teatrului românesc, realizate de către ICR-Varşovia şi Editura Panga Pang.