Prezenţe româneşti la Crossroads Art Show

Prezente romanesti la Crossroads Art Show

Galeria Zorzini din Bucureşti participă, între 6 și 9 octombrie, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la prima ediţie a Târgului Internaţional de Artă Crossroads, o nouă platformă londoneză de promovare a artei contemporane internaționale. Cu acest prilej, artiştii Szilard GasparDan Măciucă şi Radu Solovăstru îşi vor expune lucrările la vestitul Old Truman Brewery, unul dintre cele mai vizitate spaţii alternative din estul Londrei. 

Crossroads reuneşte un număr de aproximativ 47 de galerii, precum şi o secţiune de proiecte speciale, selecţionate de o echipă de curatori de renume. Un târg viu, multicultural și accesibil, acesta prezintă tendinţele artistice cele mai actuale într-un cadru relaxat și accesibil. Târgul oferă o platformă de promovare a artei contemporane, găzduind artişti consacraţi, precum şi artişti în curs de afirmare, proveniți dintr-o multitudine de medii şi aparţinând unor generaţii diferite, care împărtăşesc dorinţa de a explora lumi, forme și idei noi. 


Szilard Gaspar (n. 1991) este un artist tânăr foarte înzestrat, care stăpâneşte la fel de bine atât tehnicile performance-ului, cât și pe cele ale sculpturii. Născut în Transilvania, absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secţia Sculptură, Szilard Gaspar este, de asemenea, boxer de performanță cu notabile rezultate internaţionale. Ciclul de performance-uri realizate de artist în ultimii cinci ani, inclusiv prezenţa sa în cadrul unei sesiuni internaţionale de artă performativă organizată de către cunoscuta publicaţie Flash Art la Budapesta în 2014, reflectă interesul său crescut pentru integrarea unor tehnici pugilistice în cadrul practicii artistice, obţinând un discurs unic şi o abordare conceptuală cu totul specială. De fapt, în cazul său, talentul sportiv dublează căutările artistice, generând o dublă perspectivă: pe cât de credibilă, pe atât de spectaculoasă.

Dan Măciucă (n. 1979) este un artist a cărui reputaţie se află într-o puternică ascensiune pe scena internaţională. Absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, unde și-a luat și doctoratul, este de asemenea conferenţiar la Departamentul de Pictură al aceleiaşi universităţi. Specializat în pictură, Dan Măciucă stăpâneşte foarte bine tehnica procedeelor clasice, pe care însă le actualizează sub forma gestualismului abstract. El este, din acest motiv, unul dintre foarte puţinii artişti abstracţi est-europeni ai generaţiei sale.

Radu Solovăstru (n. 1957) este profesor la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Interesat de desen şi gravură, s-a remarcat prin reprezentări situate la limita tabu-urilor legate de moarte şi sexualitate. În seria „Glicemii” artistul îşi continuă abordarea artistică şi filosofică, dar într-o manieră nouă, ce utilizează mijloacele unui material diferit - marţipanul -, prin care desenul devine o cercetare volumetrică. 

.