Presa suedeză despre programul României la Târgul de Carte de la Göteborg din 2013

Presa suedeză din 29 mai acoperă pe larg participarea României în calitate de invitată de onoare la Târgul de Carte de la Göteborg din 2013, participare prezentată de Dan Shafran, Directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm, în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe 28 mai la Göteborg.

Astfel, câteva zeci de cotidiene suedeze naţionale şi locale, printre care Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs Posten şi Upsala Nya Tidning, preiau comunicatul de presă transmis în urma conferinţei de agenţia naţională de ştiri a Suediei, TT Spektra. Relatarea agenţiei începe prin a puncta prezenţa la târg, pe lista invitaţilor români, a scriitorilor Mircea Cărtărescu şi Norman Manea, în timp ce revista literară Svensk Bokhandel publică un interviu cu Dan Shafran, intitulat „Un an de vârf pentru literatura română”. Directorul ICR Stockholm este de asemenea prezent cu un interviu filmat pe site-ul târgului, care oferă spaţiu amplu participării româneşti şi literaturii române traduse în limba suedeză:

www.bokmassan.se/sv/nyheter/dan-shafran-om-det-rumanska-temat/

www.bokmassan.se/nyheter/har-ar-seminarieprogrammet-2013/

www.bokmassan.se/sv/bokmassan/rumanien-i-fokus-pa-bokmassan-20131/

Numai în acest an vor apărea în suedeză 9 volume semnate de Svetlana Cârstean, Mircea Cărtărescu, Daniela Crăsnaru, Cătălin Dorian Florescu, Norman Manea, Gabriela Melinescu, Ioana Nicolaie, Marin Sorescu şi Varujan Vosganian, precum şi un volum de proză scurtă românească care conţine nuvele de Gabriela Adameşteanu, Adriana Bittel, Daniela Crăsnaru, Augustin Cupşa, Adela Greceanu, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Veronica Niculescu, Răzvan Petrescu, Bogdan O. Popescu şi Lucian Dan Teodorovici. Este un an-record pentru literatura română în Suedia, cele zece volume reprezentând peste 6% din numărul total al titlurilor româneşti publicate până acum în această ţară. Niciunul dintre titlurile apărute în 2013 nu a beneficiat de sprijin financiar din partea Institutului Cultural Român.

Târgul de Carte de la Göteborg va avea loc între 26 şi 29 septembrie. Participarea românească se va desfăşura sub sloganul „România are cuvântul!” şi va cuprinde un stand de 150 de mp, 16 seminarii (dintre care 11 organizate sau co-organizate de Institutul Cultural Român, iar restul de parteneri ai acestuia), un bogat program de evenimente la standul românesc şi la standurile unor instituţii şi edituri suedeze, precum şi mai multe expoziţii.