Precizari transmise postului de televiziune Antena 3 în urma emisiunii Sinteza Zilei din data de 4 septembrie 2009

Către Antena 3
Domnului Mihai Gâdea, realizator
Emisiunea Sinteza zilei


Vă semnalăm o serie de inexactităţi comise în cursul emisiunii Sinteza zilei de joi, 4 septembrie 2009, cu prilejul referirilor la Institutul Cultural Român.
Domnul Cristian Neagoe şi-a prezentat, în luna septembrie 2008, demisia din funcţia de referent principal relaţii ocupată la ICR New York. Aşadar, contrar celor afirmate în emisiune, domnul Cristian Neagoe nu mai lucrează în cadrul Institutului Cultural Român.
În tabloul semnat de Alexandru Rădvan, parte dintr-o expoziţie organizată în 2008 în cadrul Festivalului „Rumänische Kulturtage an der Ruhr", eveniment sprijinit de ICR prin Programul Cantemir, nu este reprezentat, cum eronat aţi afirmat, Iisus Hristos.
În afara acestor erori punctuale, considerăm că afirmaţiile invitaţilor Bogdan Teodorescu şi Oana Dobre cu privire la preşedintele ICR („Patapievici (...) spune că tot ce produce România este prost din punct de vedere cultural", „domnul Patapievici nu poate reprezenta cu bună credinţă ceva ce urăşte, ceva de care îi este ruşine"; „dlui Patapievici (...), în calitate de şef al ICR (...), îi pot fi imputate culpe publice") nu au fost susţinute de probe. Intenţia manipulatoare este vădită de ilustrarea acestor consideraţii cu fragmente scoase din context, datând de la începutul anilor 1990, ca şi de plasarea discuţiei sub genericul "Saltul în abjecţie al acestui regim! Cine sunt slugile acestei guvernări?".Serviciul Presă al ICR