Participarea României la Festivalul Internațional de Fotografie din Tel Aviv

În perioada 22 noiembrie – 1 decembrie 2018, la Tel Aviv, în Golf Complex (str. Pinchas Rozen nr. 57), va avea loc Festivalul Internațional de Fotografie. Ajuns în acest an la ediția a VI-a, a cărei tematică este relaționarea individuală - Relations, Festivalul reprezintă cel mai important eveniment de profil din Israel. România participă pentru a treia oară la acest eveniment, pentru ediția din 2018 organizatorii Festivalului Internațional de Fotografie de la Tel Aviv selectându-l pe fotograful român Hajdu Tamás. Lucrările semnate de Hajdu Tamás vor face parte din expoziția Greatest Clicks, prezentată în cadrul programului internațional al Festivalului.

Programul de vizitare al Festivalului:
22.11 – 17:00-22:00
23.11 – 10:00-16:00
24.11 – 10:00-22:00
25.11 – 17:00-22:00
27.11 – 29.11 – 17:00-22:00
30.11 – 10:00-15:00
1.12 – 10:00-22:00

Cu sprijinul ICR Tel Aviv, Hajdu Tamás va participa la două dintre evenimentele centrale ale Festivalului: International Afternoon, în data de 23 noiembrie, ora 13.00, și la Gallery Talk, în data de 24 noiembrie, ora 11.30, în Golf Complex (str. Pinchas Rozen nr. 57).

Intrarea la evenimente se face pe bază de bilet: https://eventbuzz.co.il/lp/event/qeull

Mai multe informații: 

https://www.photoisrael.org/festival-workshops-and-events

https://www.photoisrael.org/exhibitions

Artistul român selecționat de Festival se bucură de aprecierea publicului de specialitate, cât și de popularitate pe mijloacele de social media.

De cele mai multe ori când trecem prin decorurile cotidiene, atenţia ni se toceşte. Aproape că nu mai înregistrăm nimic din cum se desfăşoară locurile şi oamenii din jurul nostru. Hajdu Tamás însă este un vânător a cărui vigilenţă pentru detaliile acunse dincolo de învelişul aparentei banalităţi pare să se ascută cu fiecare ieşire din casă. În fotografiile lui, realitatea îşi dezvăluie misterele, poezia, cacofoniile, absurdul şi jocurile subtile, pe care numai privirea ce transformă observaţia în artă le poate recupera din efemeritate.Andra Matzal – TOTB.ro

„Hajdu Tamás face fotografie cu inserții de umor absurd uneori, în spații în care pare că nu se întamplă nimic: o alee pustie, grădinile dintre blocuri, curți interioare, zone mai puțin populate de oameni. Atent la detalii, la lucrurile mărunte care se pierd în (in)consistența zilei, Hajdu Tamás reînvie o lume rămasă prizonieră în timp, atât ca spațiu eminamente fizic, cât și ca univers cultural. Fiecare fotografie pe care o face poartă o amprentă unică prin poveste și maniera de execuție. Poveștile sale sunt când hazlii și ironice, când triste și revelatoare. Nu forțează însă limitele în nici o imprejurare. Nimic nu biciuie în fotografiile sale: umorul e autentic și reconfortant, ironia e bine stăpânită, iar absurdul, tandru. Surprinzător prin viziune și stil, Hajdu Tamás este unul dintre cei mai activi și apreciați artiști ai noului val în fotografia românească. Un alchimist în căutarea pietrei filozofale, care piatră nu stă ascunsă nicidecum în palate regale, ci mai degrabă în debaraua locuinței fiecăruia dintre noi.

De formaţie medic veterinar, dar incitat de când se ştie de artele vizuale, Hajdu Tamás spune că s-a apucat serios de fotografie din 2005. De atunci, documentează viața oraşului unde locuieşte (Baia Mare), iar obiectivul foto i-a devenit un soi de extensie. Un organ de simţ prin care arhivează inconfundabil spiritul unei lumi care, la adăpostul impresiei de stagnare, deschide nenumărate poveşti. Fotografiile sale au apărut în publicații importante precum The Independent, The Guardian sau La Repubblica, precum și în Punctum, Practical Photography, LensCratch, Feature Shoot, The Independent (UK), The Guardian (UK), La Republica (Italia), Vice și pe zeci de site-uri de profil. De asemenea, Hajdu Tamás a fost finalist la Sony World Photography Awards 2013 și LensCulture Exposure Awards 2015.” Florin Șipoș – Mondorama.ro


Sursă foto: International Photography Festival