Participare românească la proiectul australian „Wearable Art Mandurah“

Artistul vizual Antoaneta Tică va participa, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la proiectul „Wearable Art Mandurah“, dedicat artei costumului și desfășurat în perioada 8-21 iunie 2019 la Perth, în Australia. După succesul lucrărilor White Death și Are You Thirsty?, din 2017, respectiv 2018, artista a fost selectată la ediția din 2019 cu o nouă lucrare, Icy Willow.

Pe lângă concursul finalizat cu premierea celor mai interesante costume, „Wearable Art Mandurah“ include ateliere, evenimente de prezentare, expoziţii, iar artiştilor participanţi li se oferă oportunitatea de lua parte la şedinţe foto profesioniste şi de a stabili colaborări. După selecţia creaţiilor, în cadrul proiectului sunt puse în scenă două spectacole în care artele vizuale se împletesc cu cele ale performance-ului pentru a pune în valoarea creaţiile vestimentare. Ulterior, costumele sunt expuse timp de o lună pentru a putea fi admirate de publicul larg, având şansa de a fi incluse și în alte evenimente.

Antoaneta Tică activează de mulţi ani pe scena artistică a costumului de artă, performance şi artă textilă. Este artist vizual şi lector la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti și a participat la ediţiile din 2017 şi 2018 ale „Wearable Art Mandurah“ , primind anul trecut Premiul International Artist of the Year.

În anul 2017, lucrarea Antoanetei Tică, White Death, a fost o reacţie personală la dezastruoasa decolorare a coralilor, din 2016, care a afectat o mare parte din Marea Barieră de Corali. Lucrarea a fost foarte bine primită de experţii în domeniu, fapt ilustrat şi de participarea ulterioară la Art Ball Australia, eveniment anual ce se desfăşoară la Art Gallery of West Australia şi în cadrul „Fremantle Maritime Day“.

La ediţia din 2018, Antoaneta Tică a participat cu creația Are You Thirsty?, realizată din aproximativ 250 de sticle de plastic reciclate şi prelucrate prin tehnici proprii. Artista a fost recompensată, pentru această lucrare, cu Premiul International Artist of the Year şi premiul Universal Sea – Pure Plastic, costumul fiind păstrat până anul acesta în Perth, fiind expus şi la alte evenimente de gen.