Participare românească la cea de-a doua ediție a Săptămânii Tinerei Cinematografii Europene

Pentru al doilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Madrid se alătură Centrului Cultural Conde Duque și rețelei EUNIC într-un proiect de film care promovează operele cinematografice prezentate de tineri creatori de filme europene, acordând un rol deosebit femeilor regizor.

Cea de-a doua ediție a Săptămânii Tinerei Cinematografii Europene, care se va desfășura în perioada 13-17 februarie 2018 la Centrul Cultural Conde Duque din Madrid, va prezenta 10 lungmetraje din ţări precum Marea Britanie, Franța, Polonia, Austria, Italia, Germania, Bulgaria, Spania și România.

Filmul Breaking News, în regia Iuliei Rugină, cu Andi Vasluianu și Voica Oltean în rolurile principale, va încheia seria de proiecţii pe 17 februarie.

Breaking News, al treilea lungmetraj al Iuliei Rugină, după succesul de public Love Building(2013) și continuarea Alt Love Building (2014), prezintă drama unui jurnalist forțat să facă un reportaj in memoriam după moartea tragică a operatorului său, darîn încercarea de a compensa moartea fostului coleg, protagonistul îi ia, pe nesimţite, locul.

Autoarele scenariului sunt Ana Agopian, Oana Răsuceanu și Iulia Rugină, imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, iar scenografia, de Andreea Popa. Alături de Andi Vasluianu și Voica Oltean, joacă Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Constantin Cojocaru.

Iulia Rugină a absolvit secția de regie de film și televiziune din cadrul UNATC și a finalizat un masterat în regie de film în cadrul aceleiași facultăți. Scurtmetrajele regizate în anii studenției (Bună Cristina! Pa Cristina!, Vineri în jur de 11, Captivi de Crăciun) au fost prezentate la festivaluri de film din Oberhausen, Ludwigsburg, Munchen, Trieste, Bruxelles, Poitiers, Sofia, Valencia, Cracovia, Bristol și altele. A debutat în lungmetraj cu Love Building (2013), recompensat cu Mențiunea specială a juriului FIPRESCI la Festivalul de la Varșovia. Ulterior, a regizat și continuarea filmului, Alt Love Building (2014). Iulia s-a implicat și în organizarea unor evenimente cinematografice, iar între 2009 și 2011 a fost preparator universitar la catedra de scenaristică din cadrul UNATC.


Institutul Cultural Român de la Madrid participă la cea de-a doua ediție a Săptămânii Tinerei Cinematografii Europene ce se va desfășura în perioada 13-17 februarie la Centrul Cultural Conde Duque, în Sala de evenimente, cu proiecția filmului BREAKING NEWS, în regia Iuliei Rugină.Participare românească la cea de-a doua ediție a Săptămânii Tinerei Cinematografii Europene