PARIS. Francezii descoperă cartierul Vatra Luminoasă, modelul „orașului-grădină în București“

Actualizare: Expoziția va fi găzduită de Galeria Macadam a ICR Paris până la 30 iunie 2021.

***

Expoziția „Vatra Luminoasă, modelul orașului-grădină în București“, o călătorie în istoria arhitecturală a unuia dintre cele mai interesante cartiere ale Bucureștiului de la început de secol 20, este găzduită de Galeria Macadam a Institutului Cultural Român de la Paris, între 6 noiembrie 2020 și 31 ianuarie 2021. 

Vatra Luminoasă este un cartier de locuințe sociale, construit la periferia Bucureștiului între anii 1933 și 1949, destinat muncitorilor, meșteșugarilor și funcționarilor. Cartierul, care se înscrie în istoria Mișcării Moderne, a fost conceput de arhitecții Ioan Hanciu și Nicolae Aprihăneanu, având la bază modelul orașului-grădină. Cei doi arhitecți au pus pe primul plan spațiile verzi, individuale și colective, dar și echipamentele publice. Aceste spații sunt astăzi protejate de Institutul Național al Patrimoniului și reprezintă unica realizare de această calitate si anvergură din România interbelică.

Expoziția de la ICR Paris prezintă aspectele vaste ale acestei arhitecturi moderne, de la urban la locuința personală. Sunt decriptate astfel istoria arhitecturală a Bucureștiului de la începutul secolului 20, cartierele-grădină, locuințele sociale și noțiunea de modernism, ca și tipologia caselor. Pentru a evidenția particularitatea acestui cartier, dar și raportul cu istoria timpului său, expoziția propune documente de arhivă, cărți, corespondențe, carnete, schițe, fotografii de epocă. Vor fi prezentate și cincisprezece imagini rezultate în urma unui fotoreportaj realizat cu această ocazie de artistul Nicu Ilfoveanu. Curatorul expoziției este arhitectul Jérémy Vercken de Vreuschmen, strănepot al arhitectului Ioan Hanciu.

Totodată, în cadrul proiectului expozițional, va fi lansat albumul bilingv „Vatra Luminoasă, le modèle des cités-jardins à Bucarest / Vatra Luminoasă, modelul orașului-grădină în București“, care conține fotografii și desene, publicat la editura Studio Zona, în colaborare cu asociația Ideilagram, cu sprijinul AFCN. Volumul va fi lansat online la data de 10 noiembrie 2020, la ora 19.00 (ora Franței), pe pagina de Facebook a ICR Paris , de la Galeria Macadam a ICR Paris, cu prezentarea susținută de Jérémy Vercken de Vreuschmen, curatorul expoziției. Cartea reia istoria și arhitectura cartierului Vatra Luminoasă din București, fiind realizată sub coordonarea lui Jérémy Vercken de Vreuschmen, cu contribuția arhitectei Irinei Calotă și a lui Andrei Răzvan Voinea. Fotografiile sunt realizate de Nicu Ilfoveanu și Dragoş Cîrneală. Albumul este disponibil la librăria pariziană Volume și la ICR Paris.  

„Și în Franța au fost construite numeroase cartiere muncitorești, similare cartierului Vatra Luminoasă, într-un limbaj modern. De exemplu, cel din zona Pessac, lângă Bordeaux, realizat de Le Corbusier. (...)  Este important să comparăm modelele şi să înţelegem schimburile reciproce de idei dintre România şi Franţa. Franța a inspirat România, iar România ne inspiră pe noi. Bucureștiul propune un model al cartierului-grădină care depăşeşte lotizarea banală şi pe care l-am putut regăsi în zonele de periferie ale metropolelor europene. Este deci pertinent să facem un pas în trecut pentru a înțelege că este întotdeauna posibil să construim mai bine“, a declarat curatorul Jérémy Vercken de Vreuschmen. De asemenea, a anunțat că pregătește o expoziţie despre Bucureşti, care va fi prezentată la Paris în 2022: „Voi curatoria această expoziţie  - care va cuprinde o parte importantă din istoria arhitecturii bucureştene - împreună cu domnul Philippe Simon, arhitect urbanist, profesor şi cercetător la Scoala naţională superioară de arhitectură Paris Malaquais. De asemenea, este în pregătire o carte despre realizările arhitectului Ioan Hanciu în Bucureşti şi alte oraşe din România (Braşov, Bacău, Constanța, Ploiești, Galați, Craiova etc.)".

Pentru mai multe informații despre vizitarea expoziției, contactați institut@institut-roumain.org, după perioada de izolare impusă de autoritățile franceze, începând cu data de 3 decembrie 2020. 

Notă: Datele anunțate inițial au fost modificate deoarece în Franţa a fost instituită carantină generală în perioada 30 octombrie - 1 decembrie 2020.