O „Comoară“ a cinematografiei românești prezentată de Corneliu Porumboiu, în premieră, la Bruxelles

ICR Bruxelles în colaborare cu BOZAR prezintă, în premieră, lung metrajul Comoara, ultimul film semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, în data de 26 aprilie, ora 20:00. Cineastul român, prezent la proiecția filmului, va susține o sesiune de întrebări-răspunsuri la finalul proiecției, moderată de profesoara și istoricul de film Dominique Nasta.

Corneliu Porumboiueste unul dintre cei mai titrați regizori ai noului cinema românesc. A realizat filmele Visul lui Liviu (2004), A fost sau n-a fost? (2006), Poliţist, adjectiv (2009), Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism (2013), Al doilea joc (2015)și Comoara (2015).

Comoara, distins la Cannes 2015 cu premiul „Un Certain Talent“ al secţiunii „Un Certain Regard“ şi cu Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2015, a avut un succes extraordinar în Franţa, unde a înregistrat un record de peste şapte milioane de spectatori şi a avut şase nominalizări la Premiile César.

„Cineast inconturnabil al scenei internaționale, Corneliu Porumboiu a contribuit, alături de Cristian Mungiu și Cristi Puiu, la reînnoirea spectaculoasă a cinematografiei românești. Filmografia sa explorează chestiuni morale și etice ale istoriei României, propunând soluții inovante estetice în cadrul cinematografiei europene a secolului al XXI-lea. Narațiunile sale cinematografice prezintă secvențe din trecut pentru a pune în lumină, o Românie actuală, în schimbare“,declară Dominique Nasta.

Autoarea cărții Conteporary Romanian Cinema: The History of Unexpected Miracle (Ed. Wallflorwer Press, 2013), Dominique Nastaeste istoric de film și vice-președintă a masteratului „Arta spectacolului, regie și analiză cinmatografică“ al Universității Libere din Bruxelles. Regizorul și scenaristul român Corneliu Porumboiu este invitat de onoare al acestei prestigioase instituții de învățământ, să susțină cea de-a cincea ediție a MasterClassfinanțate de Fundația Émile Bernheim, în perioada 24-28 aprilie.

Cunoscută pentru activitățile de mecenat artistic, Fundația Émile Bernheim sprijină activitățile academice și organizează, în parteneriat cu ULB, lecții deschise pentru studenții universității. Organizate anual, din 2013, MasterClass reprezintă o ocazie excepțională pentru studenți să descopere unii dintre cei mai importanți cineaști, apreciați pe plan mondial, precum Agnès Varda, Bertrand Tavernier, Raoul Servais și Olivier Assayas.

Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a cinematografiei românești în spațiul Benelux.

Bilete:on line pe pagina oficială a BOZAR și la telefon : +32 2 507 82 00

Data și locul:26 aprilie, ora 20:00, Salle M, BOZAR, Rue Ravenstein 23