O capodoperă fără vârstă a cinematografului românesc la Barbican Centre

Cinematograful prestigiosului centru de artă Barbican prezintă duminică, 25 martie 2012, filmul mut românesc Manasse, acompaniat de muzică live compusă şi interpretată de grupul britanic Minima. Evenimentul reprezintă prima colaborare a ICR Londra cu departamentul de film al Barbican Centre şi survine în urma parteneriatului de succes din noiembrie 2011, când teatrul a găzduit turneul spectacolului Aniversarea. Proiecţia face parte din seria Silent Film & Live Music şi beneficiază de sprijinul Arhivei Naţionale de Film din Bucureşti.
Manasse, regizat de Jean Mihail în 1925, prezintă povestea de iubire dintre un român şi o evreică, punând accentul pe intoleranţa religioasă dintr-un mic târg moldovenesc. Bazat pe piesa lui Moise Ronetti-Roman, filmul înfăţişează, într-un mod foarte dramatic, problemele inerente din societatea românească a vremii. Jean Mihail a fost unul dintre cei mai importanţi regizori ai începuturilor filmului românesc, explorând probleme dintre cele mai sensibile cu sinceritate, viziune artistică şi putere dramatică extraordinară.

Muzica grupului Minima este o interpretare contemporană temerară a imaginilor din filmul mut. Repertoriul lor vast include filme horror, science-fiction, precum şi animaţii şi improvizaţii. Fondat în 2006, Minima a avut spectacole într-o varietate de săli de cinema şi centre de artă, festivaluri de muzică şi spaţii nonconformiste din Marea Britanie şi Europa.

Acelaşi experiment ciné-muzical Mannase + Minima a fost aplaudat îndelung în cadrul unei proiecţii anterioare la Londra, ca parte a festivalului East End din aprilie 2011. Cu această ocazie, a strâns un număr record de spectatori, piaţa Spitalfields din estul Londrei fiind neîncăpătoare pentru public.

Mai multe detalii la: www.icr-london.co.uk