„Note despre linie“ – expoziție Dragoș Pătrașcu la Institutul Cultural Român

Joi, 8 septembrie 2011, la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc vernisajul expoziției „Note despre linie" a artistului Dragoș Pătrașcu. În deschiderea evenimentului va vorbi criticul de artă Aurelia Mocanu.
Expoziția alătură 20 de desene unei serii de obiecte și asamblaje grupate într-o instalație de mari dimensiuni. Desenele parcurg o perioadă de 15 ani (din 1996 până în prezent), o parte dintre ele fiind relaționate cu fotografii și obiecte asamblate. Aparținând mai multor cicluri, desenele sunt reașezate sub „umbrela" Note despre linie, elementul care le unește. Obiectele și instalația sunt concepute precum un desen de mari dimensiuni în care linia contururilor, elementele grafice tridimensionale, structurile și texturile folosite, desenele de pe unele elemente conferă o unitate stilistică.

„Linia, mijloc de expresie care m-a înghițit încă de la începutul relației noastre, continuă să mă fascineze. Conceptul, subiectul, povestea desenelor devin de multe ori un pretext, linia punând stăpânire pe teritoriu, urmându-și calea. Linie-vis, linie-piatră, linie-cuvânt, linie-ploaie, linie-furtună, linie-ceartă, linie-împăcare, linie-bucurie, linie-disperare, linie-moarte..." - Dragoș Pătrașcu
„Personaj constructiv, generos, plin de inițiative de grup, în marea lui bunăcuviință personală, Dragoș Pătrașcu s-a implicat în conducerea breslei, a trecut printr-un doctorat în estetica analitică și formează studenți și masteranzi în grafică la Universitatea "George Enescu" din Iași.
Hârtia alba i-a fost atât de familiară încât a transformat-o în așternutul stării a treia, între vis și diurn, desenul fantasmatic a devenit un fapt cotidian pentru Dragoș Pătrașcu. A obținut o acuitate de ac hipodermic și o ușurătate de borangic a liniei care poate răsuci orice fel de anatomie – de la pletoricele nuduri feminine la atelaje, aglomerări piranesiene, hibridizări zoologice." - Aurelia Mocanu, Ziarul de duminică
Dragoş Pătrașcu (n. 1954) este profesor la Academia de Artă din Iaşi. Palmaresul său include expoziții personale în Austria, Rusia, Germania, Canada și Franța. A publicat lucrarea Estetica analitică: Arthur Danto (Editura Artes, Iasi, 2005). Este inițiatorul și curatorul Salonului naţional de artă erotică, ajuns în 2011 la cea de-a șasea ediție.

Expoziția de la ICR va fi deschisă până pe 22 septembrie 2011.