Naiul, folclorul românesc și muzica clasică pe cea mai veche scenă de jazz din Bruxelles

ICR Bruxelles în colaborare cu Forumul Cultural Austriac din Bruxelles organizează, joi, 20 aprilie 2017, concertul „Classic meets Jazz meets Folk” susținut de Andreea Chira (nai) și Adrian Gaspar (pian) – „Duo Gaspar” la clubul de jazz Archiduc din Bruxelles. Ideea proiectului este aceea de a reliefa diferite stiluri muzicale interpretate la nai şi pian. Muzica clasică, jazzul şi folclorul pun în valoare virtuozitatea artistei și calităţile sale tehnico-interpretative.

Programul concertului cuprinde lucrări de Claude Debussy, J.S. Bach, Vladimir Cosma, Grigoraş Dinicu, cântece tradiționale românești și din Balcani, precum și lucrări binecunoscute din repertoriul internațional.

„Revenim cu mare plăcere la Bruxelles, această minunată capitală europeană și excelent carreffour al jazz-ului european! Este o onoare și o șansă extraordinară ca în turneul european să aducem clasicul, jazz-ul și folk-ul sub o singură cupolă bruxelleză, cea a prestigiosului club de jazz Archiduc, unde Nat King Cole a cântat odinioară. Mulțumim ICR Bruxelles și Forumului cultural austriac Bruxelles pentru susținere și colaborare.“ au declarat Andreea Chirași Adrian Gasparpentru ICR Bruxelles.

Andreea Chira, născută în Bucureşti, provine dintr-o familie cu tradiţie muzicală. La vârsta de 12 ani a început studiul naiului la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“, în clasa profesorului Cornel Pana. În 2011 s-a stabilit la Viena și a continuat studiile la Universitatea din oraş, secţia Muzicologie. Andreea Chira a susţinut concerte în Austria, Belgia, Cehia, Corea, Franţa, Italia, Germania, Portugalia, Serbia și Turcia. În producţiile muzicale Hundertwasserşi Sisi – die Seele einer Kaiserin, tănâra naistă a colaborat cu muzicieni austrieci şi a avut reprezentaţii în Pygmalion Theater, Staatstheater Bamberg, Freistadt şi Schweinfurt.

Adrian Gaspar este un tânăr pianist, compozitor şi aranjor activ în domeniile jazz, clasic, gipsy şi world music. Călător prin diferitele sfere sonore, Adrian Gaspar urmează invariabil calea lui individuală şi leagă în muzica sa diferitele culturi și genuri muzicale. De-a lungul carierei a concertat alături de numeroşi muzicieni de renume precum: Thomas Ganch (Mnozil Brass), Alegre Correa, Lucian Nagy, Oscar Anatoli, Martin Lubenov, Georg Breinschmid, Franz Hautzinger, Tom Reinbrecht, Klaus Dickbauer, Robert Bachner, Nicolas Simon, TheodoreCoresi, Jose Arean, Wauwau Adler, Diknu Schneeberger.

Concertul face parte din turneul europeanal duo-ului în Austria, Belgia, Germania, Italia și Spania și beneficiază de susținerea Institutului Cultural Român de promovare a artiștilor și a compozitorilor români.

Intrare liberă

Data: 20 aprilie 2017, ora 20:00

Loc: Rue Antoine Dansaert 6, 1000 Bruxelles

Informații: 02 512 06 52