Muzicieni din 28 de țări se conectează online

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) a inițiat prima sa rezidență artistică online , Rezidența online de primăvară 2020 a Orchestrei.

Aceasta va se va adresa celor peste 120 de tineri muzicieni din cele 27 de state membre ale UE și Marea Britanie și va include o sesiune de predare online cu 12 profesori recunoscuți la scară mondială, pe dirijorii Vasily Petrenko (dirijor principal EUYO) și Iván Fischer, numeroși muzicieni, inclusiv directorul de repetiții Peter Stark și pe apreciatul scriitor, jurnalist muzical și prezentator de radio și televiziune Tom Service.

Rezidența artistică din primăvara anului 2020 planificată să aibă loc în Ferrara, ca și turneul în Italia și Austria au fost anulate săptămâna trecută ca urmare a epidemiei COVID-19. Acestea sunt înlocuite cu o rezidență online de 23 de zile în lunile martie și aprilie și lansarea unui nou program digital EUYO.

Rezidența digitală va include ateliere și lecții, întâlniri online cu cei 150 de participanți, laboratoare de muzică folosind un model dezvoltat în cadrul rezidenței de vară a Orchestrei împreună principalul partener local Grafenegg și spectacole online. În sprijinul acestui demers a fost dezvoltat un nou spațiu digital EUYO împreună cu webdesignerii de la Outlandish. De asemenea, Orchestra intenționează să facă o transmisie online către orașul Ferrara, în semn de apreciere a sprijinului generos oferit de Ferrara pentru EUYO și de recunoaștere a provocărilor uriașe cu care se confruntă orașul din nordul Italiei în care își are sediu.

„Aș dori să aduc un omagiu echipei EUYO, care, deși au lucrat de la distanță din casele lor din 7 orașe din 4 țări, au reușit să organizeze acest program extraordinar într-o săptămână”, a declarat Secretarul General al EUYO, Marshall Marcus. „Noi toți credem cu tărie că într-o perioadă de criză precum cea actuală, este crucial să continuăm principala noastră misiune, aceea de a ajuta la dezvoltarea liderilor muzicali europeni de mâine. Și, într-adevăr, actuala criză globală ne face mai mult decât oricând conștienți de importanța de a învăța mai bine cum putem colabora cu succes ”.

EUYO este un proiect muzical european, care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene, sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

EUYO susţine în general două turnee anuale, în primăvară şi în vară, care includ reprezentaţii în cele mai importante săli de concerte şi festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intensive. Pe lângă turneele tradiţionale, EUYO susţine frecvent concerte şi turnee în Europa şi pe alte continente.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiții pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.

EUYO oferă șansa unei experiențe profesionale unice pentru tinerii instrumentiști care își doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experiența marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeștri îi pregătesc pentru o carieră internațională de succes. Peste 90% dintre membrii EUYO ajung muzicieni profesioniști de marcă, iar cea mai mare parte a lor își găsesc cu ușurință locul în orchestrele de prim rang ale Europei.

„EUYO oferă o experiență neprețuită pentru viitoarea generație de mari muzicieni. Este o adevărată piatră de temelie pentru începutul unei cariere de succes. A fost și va fi mereu o orchestră unică.” - Vladimir Ashkenazy

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.