„Moving Monuments / Monumente în mișcare”, la Kiev cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român susţine participarea organizaţiei Nasui Collection & Gallery la Kiev, cu două lucrări de artă de mari dimensiuni ale artistului Bogdan Raţă, în cadrul programului „Moving Monuments / Monumente în mișcare”.

Cele două sculpturi monumentale contemporane „Middle Way” şi „View from Light” au fost intinerate anterior  în St. Geroge`s Hall Liverpool (sit de patrimoniu UNESCO), Piața Cetății Baia Mare (sit de patrimoniu), faleza Cascais și Casa da Musica Porto, Lisabona (repere urbane importante ale orașelor), respectiv la Muzeul de Artă și Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat, Parlamentul European Bruxelles și Memorialul Gherla.

Organizaţia Nasui Collection & Gallery este prezentă la Kiev, la invitația Ambasadei României în Ucraina, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Culturii din Ucraina, Administrația de Stat a orașului Kiev și Primăria Raionului Shevchenko.

Programul „Moving Monuments / Monumente în mișcare” inițiat de Nasui Collection & Gallery în 2014 are ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase din întreaga lume. Toate sculpturile au un caracter temporar, sunt neintruzive cu spațiul gazdă, au impact și „se încarcă” simbolic la fiecare itinerare.

Nasui Collection & Gallery, organizație independentă care promovează artiști români moderni și contemporani, a lansat programul „Moving Monuments“ în 2014, dezvoltând secțiunile „Memoria Rezistenței” în 2017 și „Monumente dispărute” în 2018.

„Middle Way“ a făcut parte din Independents Liverpool Biennial 2014 și a fost amplasată până în 2016 în faţa St. George’s Hall, o clădire din insula muzeelor a centrului orașului Liverpool, ridicată în 1864 şi parte a patrimoniului mondial UNESCO. În 2016, cu ocazia sărbătoririi a 120 ani de artă la Baia Mare, sculptura monumentală a fost plasată în perimetrul centrului istoric al municipiului Baia Mare, în Piaţa Cetăţii și Ansamblul „Turnul Ştefan“ (sec. XIV), monument istoric, cel mai însemnat obiectiv din oraşul medieval. În 2017, în contextul celebrării a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Portugalia, a fost amplasată pe faleza din fața primăriei Municipiului Cascais, ulterior expusă în fața Casei da Música, creație a celebrului arhitect Rem Koolhaas și unul dintre cei mai puternici poli culturali ai orașului Porto.

La Kiev, „Middle Way” este amplasată în spațiul public, într-o zonă reper a orașului –bulevardul Taras Shevcehnko no. 3.  Evenimentul de inaugurare a lucrării „Middle Way” are loc pe 27 septembrie.

„View from Light“ este o lucrare produsă în cadrul secțiunii „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” și a fost itinerată de la Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat la Parlamentul European din Bruxelles și apoi la Memorialul Gherla.

La Kiev „View from Light” este inaugurată pe spațiul Ambasadei României în Ucraina, Mihaila Kotsiubinskogo 8, la câteva minute de mers pe jos de „Middle Way”.