Mirel Taloș, Președinte interimar

Mirel Taloș s-a născut în 1973. A absolvit Liceul de matematică-fizică din Zalău în 1992 și a continuat cu studii de filologie română și hispanică la Universitatea București (1992-1996), încheiate cu o teză de licență despre Mario Vargas Llosa. În 1999, a absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), cu dizertatia „Partidele politice în România postcomunistă. O analiză a partitocrației”. 

În 2008, a fost deputat de București, iar, în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016, a fost deputat al colegiului electoral Zalău, județul Sălaj. În toți cei nouă ani în care a fost deputat, a fost membru al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, raportor al Comisiei pentru mass-media. A elaborat și susținut inițiative legislative în domeniul artelor și al mass-media. A fost membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Marea Britanie și Republica Polonă.

A publicat Partidele politice în tranziție (Editura Libripress, 2002) și Îndrumar în liberalismul politic (Editura Curtea Veche, 2004, cuvânt-înainte de Constantin Bălăceanu-Stolnici). A fost senior editor al publicației Cadran politic (2005-2008) și senior editor al publicației Perspective politice (2004-2007). A fost reprezentant al primului-ministru în Comisia bursei speciale Guvernul României (2005-2007).

Este membru al Consiliului de conducere al Institutului de Studii Liberale, pentru care este și lector. Face parte din conducerea Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), secțiunea „scenariu de film”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

A debutat în literatură cu trei proze scurte în revista Conta, în 2012 (Uniformele blestemate, Vin tractoarele, Zsido Szappan). A mai publicat proză scurtă și fragmente de roman în revistele România Literară, Contemporanul, Caiete Silvane, Convorbiri Literare, Luceafărul și Literatorul. Romanul Colecționarul de nuduri (Editura RAO, 2018, prefață de Mircea Platon) a primit Premiul pentru volum de debut al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul pentru volum de debut al Revistei Convorbiri Literare si Premiul pentru volum de debut al Revistei Contemporanul. A mai publicat romanele Undeva în Transilvania (Editura RAO, 2019, prefață de Nicolae Breban) si Strania Poveste a unui pian (Editura RAO 2020, prefata de Daniel Cristea-Enache). Romanul Undeva în Transilvania, tradus in engleza si spaniola, a fost adaptat la Teatrul Național Radiofonic.

A publicat scenariile de film Casa de pe fundul lacului (în volumul colectiv Utopia, Editura Eubeea, 2018) și Forța inocenței (în volumul colectiv de scenarii de film Cartea cu scenarii, Editura Universitară, 2019). Este titular de rubrică la Revista Contemporanul.

A fost vicepreședinte al Institutului Cultural Român (2017-2019). În această calitate, a coordonat Programul „Centenar” al ICR, care a inclus peste 600 de proiecte, dintre care cel mai important a fost realizarea și amplasarea unei statui a Reginei Maria în piața centrală a orasului Ashford, Marea Britanie, locul de naștere al Reginei. Lucrarea a fost realizată de sculptorul Valentin Duicu. Programul „Centenar” al ICR a fost recompensat cu„Meritul Academic” de către Academia Română și, de asemenea, a fost decorat de Președinția României cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”.

A coordonat participarea Romaniei ca țară invitată la Târgul de Carte de la Madrid (2018) și la Târgul de Carte de la Beijing (2019). Din iulie 2019, este președinte interimar al Institutului Cultural Român. În această calitate, a coordonat participarea României ca țară invitată la cea de-a 27-a ediție a Festivalului Internațional de Arte Europalia, al cărui eveniment-far a fost expoziția „Brâncuși. Sublimarea formei” de la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (BOZAR).

Este membru al Jockey Club Român.