Maria a României – portret de Regină în anii Marelui Război

Institutul Cultural Român Bruxelles prezintă în programul Festivalului românesc EuRoFestCultura expoziția de fotografie-document Regina Soldat, un amplu eveniment încris în seria proiectelor de diplomație publică dedicate CENTENARULUI MARII UNIRI și Primului Război Mondial.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 10 octombrie, ora 18:15, la Palatul artelor frumoase din Bruxelles/BOZAR, ( sala Terarken 2), expoziția rămânând deschisă publicului până la data de 14 octombrie a.c.

Aflat la a patra ediție, festivalul EuRoFestCultura este inițiat de eurodeputatul Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, și este realizat sub direcția artistică a European Artists Management.

Partener principal al festivalului, Institutul Cultural Român Bruxelles aduce în atenția publicului larg expoziția de fotografie-document Regina Soldat, o amplă mărturie în imagini și fotografii inedite din timpul Primului Război Mondial, care aduc în prim plan personalitatea Reginei Maria, Suverana României, adevărat simbol al vitejiei și nobleții, cea care s-a identificat cu suferința poporului român.

„Povestea” ilustrează, în 40 de panouri fotografice, implicarea curajoasă a Reginei pe front, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente. Totodată, expoziția stă mărturie abnegației cu care Regina a întreprins nenumărate vizite pe front pentru a ridica moralul soldaților și al răniților, în pofida condițiilor deosebit de dificile.

„Am simțit, mai mult ca oricând, cât de arzător iubesc țara aceasta! (...) Vreau ca atunci când ne va veni ceasul, să pot sta dreaptă, ca un om care nu s-a clintit”, nota Regina Maria în Jurnalul său de război 1917-1918, publicat la editura Humanitas, 2015.

Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial, generalul Prezan a decorat-o cu medalia de război - Virtutea Militară clasa I, iar contele de Saint Aulaire – Ministrul Franței în România, i-a dăruit Medalia de aur a Epidemiilor și Crucea de Război (La Croix de Guerre).De atunci, Regina Maria a fost numită și REGINA SOLDAT.

Expoziția este realizată și curatoriată de Anca Beatrice Todireanu, președinte al Asociației România Culturală, asociație carea primit pentru acest proiect Premiul pentru Celebrarea CENTENARULUI 2017.

Expoziția de fotografie Regina Soldat este itinerantă, fiind prezentată în multe orașe din țară și străinătate, printre care București (decembrie 2017), Iași (aprilie 2018), Castelul Bran (iulie 2018), Curtea de Argeș (august 2018) și în străinătate: Roma (mai 2018), Ljubljana (iulie 2018), Berlin (septembrie 2018), Seattle (septembrie 2018).

Evenimentul de la BOZAR este completat de albumul de fotografie Regina și Frontul, album bilingv realizat de Asociația România Culturală sub egida Muzeului Național al Literaturii Române, coordonat de Anca Beatrice Todireanu.

Organizarea expoziției Regina Soldat a fost posibilă grație sprijinului companiei Atlassib.


Programul festivalului este disponibil la: https://www.euroculturafest.ro/ și https://www.bozar.be/en/activities/147533-festival-eurofestcultura-2018

Dată vernisaj: 10 octombrie 2018, ora 18:15

Perioada expoziției: 10-14 octombrie 2018. Acces liber

Loc: BOZAR, Salle Terarken 2, Rue Ravenstein 23,1000 BRUXELLES

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/ Facebook: ICR Bruxelles Twitter: @ICRBruxelles