„Mâine Mă Duc - Tomorrow I Leaveˮ, prezentat la ethnocineca - Festivalul Internațional de Film Documentar de la Viena

În perioada16-22 mai 2024, se va desfășura cea de-a 18-a ediție a ethnocineca - Festivalul Internațional de Film Documentar de la Viena, în cadrul căruia vor fi prezentate filme documentare și cinematografie etnografică. Filmele prezintă un spectru divers de forme narative și mijloace de expresie și abordează teme socio-politice și subiecte de actualitate.

Luni, 20 mai 2024, ora 17.00, la Cinema Votiv, (Sala mare) va fi prezentată, cu sprijinul ICR Viena, coproducția austriaco-română „Mâine Mă Duc - Tomorrow I Leaveˮ,regia Maria Lisa Pichler și Lukas Schöffel (2024, Austria, România), nominalizată, în cadrul Festivalului, la Austrian Documentary Award. Filmul va fi proiectat în prezența celor doi regizori.

Sinopsis: Maria, în vârstă de 40 de ani, face naveta. Câteva săptămâni în România, țara natală sunt urmate de o lungă perioadă în Austria, unde muncește ca îngrijitoare 24 de ore din 24 pentru un bătrân de care are grijă. Cu o obiectivitate empatică, Maria Lisa Pichler și Lukas Schöffel o portretizează pe îngrijitoare într-o stare de conflict permanent: între dorința de a asigura traiul familiei sale și sacrificiul pe care trebuie să îl facă pentru a face acest lucru. Curând devine clar că umplerea unui gol într-un loc creează unul nou în altă parte.

Ethnocineca este cel mai mare festival austriac dedicat exclusiv filmului documentar și etnografic. Având în prezent sediul la Votiv Kino & De France, festivalul de 8 zile este parte integrantă a calendarului festivalurilor de film austriece și internaționale din 2007. Programul cuprinde 50 de producții recente de lungmetraj și scurtmetraj, dintre care cinci secțiuni ale competiției se concentrează pe aspecte cheie și oferă o perspectivă asupra dezvoltării filmului documentar contemporan: Premiul internațional pentru documentar (IDA) recompensează cel mai bun film documentar internațional de lungmetraj, în timp ce omologul său, Premiul austriac pentru documentar (ADA), recompensează cel mai bun film austriac de lungmetraj dintre toate filmele prezentate. Premiul de excelență în antropologie vizuală (EVA) promovează filmul etnografic și, prin urmare, segmentul festivalului care a fost în centrul atenției încă de la începuturile sale. Premiul internațional pentru scurtmetraje (ISA), un premiu al publicului, recunoaște genul complex și plin de viață al scurtmetrajului. Nu în ultimul rând, ethnocineca, în calitate de asociație pentru promovarea culturii audiovizuale - pe lângă atelierul anual de film de 10 zile din perioada premergătoare festivalului, susține Premiul ethnocineca pentru scurtmetraje studențești (ESSA) ca semn clar de susținere a tinerelor talente.