MADRID. Icoana transilvăneană, deslușită publicului din Spania printr-o expoziție-video

„Museikon - o istorie a icoanei transilvănene”, expoziție ce include obiecte de cult, cărți, icoane pe lemn și pe sticlă din secolele XVI-XVIII și prima jumătate a secolului al XIX-lea, va fi prezentată, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei și al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei pe rețelele sociale ale Institutului Cultural Român de la Madrid. Expoziția poate fi vizitată în clădirea Museikon, care se află în interiorul cetății „Alba Carolina”, la baza bastionului Sf. Mihail din Alba Iulia. Clădirea muzeului are, asemenea orașului Alba Iulia, o istorie bimilenară, datând încă din vremea Imperiului Roman și a fost martor al evenimentelor care au marcat istoria națională a României.

În contextul actual, expoziția va putea fi vizionată pe paginile de Facebook,Twitter și canalul de YouTube ale Institutului Cultural Român de la Madrid și ale partenerilor de proiect, în perioada 23 iulie - 28 august, sub forma unui reportaj sugestiv în limba română, cu subtitrare în spaniolă, ce creează atmosfera unei vizite virtuale ghidate la primul muzeu de artă sacră din România – Museikon, inaugurat în 2017. Curatoarea expoziției este Ana Dumitran, muzeograf la Muzeul Unirii.

Publicul este invitat să descopere, în prezentarea video, obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabilă, precum cea mai veche carte tipărită și păstrată în limba română, într-o ediție bilingvă, (română și slavonă) a Evangheliei după Matei, tipărită în anul 1551; valorosul exemplar, cu o ferecătură specială, din Evanghelia greco-română tipărită de Sfântul Antim Ivireanul la București în 1693; cea mai numeroasă și mai frumoasă colecție de icoane a pictorului Ioan Pop de la Făgăraș, cel mai mare artist pe sticlă (din perioada 1833-1852 aproximativ); iconostasul ce provine din biserica din Blaj-Tiur (zugrăvit de un ucenic al maestrului Simion Silaghi în jurul anului 1810), remarcabil prin motivele ornamentale sculptate; două icoane din secolul al XVI-lea, adevărate capodopere ale artei post-bizantine; icoane transilvănene pe lemn din secolul al XVIII-lea, multe realizate de maestrul Simion Silaghi, din ce în ce mai apropiate de portret, precum și alte artefacte.

Arta sacră este un reper cultural și identitar important al României, iar obiectele prezentate în această expoziție sunt mărturii ale unor momente istorice relevante și adevărate opere de artă, pe lângă rolul de obiecte de cult pe care l-au îndeplinit.

Documentarul „Museikon - o istorie a icoanei transilvănene” poate fi urmărit accesând acest link

(Foto 1: Icoana „Maica Domnului cu Pruncul”, realizată de Iacov Zugravul, în 1746)