Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate – IANUARIE 2017

Institutul Cultural Român de la Beijing

18, 20 ianuarie / „Elevii chinezi descoperă România” - Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat două evenimente de prezentare a României, la sediul Institutului. Prezentările au fost realizate la cererea Ligii Internaționale „O cale, un drum”, din care fac parte mai multe licee de renume din Beijing.

12, 14 ianuarie / „Luceafărul - descoperirea valorilor românești” cu ocazia Zilei Culturii Române. Piesa a fost interpretată de cinci actori români: Alina Chiriac, Andrada David, Alexandra Oana Zară, Robert Diaconeasa și Valentin Tînjală și de doi actori chinezi: Huang Xu și Gong Jun.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin

3 ianuarie - 29 decembrie / Continuarea colaborării cu platformele cinemarketing şi Art-in-Berlin şi iniţierea unei colaborări regulate cu revistele Bpigs, Urbanite şi AskHelmut.

15 ianuarie / Seara de poezie și muzică, „Eminescu neu entdecken” („Redescoperindu-l pe Eminescu”), organizată în vederea marcării Zilei Culturii Naționale.

27 ianuarie/ Încheierea expoziției personale „A4 / Used without object” a artistului român Gabriel Stoian, curator: Ada Muntean.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles

9 ianuarie - 31 decembrie / Traducerea în neerlandeză a tuturor comunicărilor privind promovarea evenimentelor culturale.

15-16 ianuarie / Concertul de vioară și pian susținut de Remus Azoiței - Eduard Stan cu ocazia Zilei Culturii Naționale la Luxemburg. 

20-22 ianuarie / Lungmetrajul Ilegitim, r.: Adrian Sitaru a fost proiectat în premieră în competiția oficială a filmelor de ficțiune a festivalului de film RamDam din Torunai.

25 ianuarie - 05 februarie / Participarea românească la Festivalul internațional de film de la Rotterdam (IFFR).

26 ianuarie / Concertul aniversar Dinu Lipatti la Centrul cultural Espace Senghor.

27 ianuarie / Concertul  „Grapelli Memories" susținut de formația de jazz Florin Niculescu Trio în cadrul celei de-a III-a ediții a River Jazz Festival din Bruxelles.

31 ianuarie - 24 februarie / Apparatus 22 la Academia Regală de Arte Frumoase din Bruxelles.

Institutul Cultural Român de la Budapesta

16 ianuarie / Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Budapesta.

19 ianuarie - 3 martie / Expoziția artiștilor Vlad Nanca și Nona Inescu „Rădăcini aeriene”  la Galeria TRAPÉZ din Budapesta.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău

13 ianuarie / Recitalul poetic-muzical „Mihai Eminescu. Nu credeam sa-nvăţ a muri vreodată” de Ziua Culturii Naţionale la Teatrul Poetic „Alexei Mateevici”.

14 ianuarie / Prelegerea „Constantin Stere, scriitor, publicist și om politic” pentru marcarea Zilei Culturii Naționale.

15 ianuarie / Spectacolul Ciuleandra de Liviu Rebreanu în montarea Teatrului Național „Satiricus-I.L.Caraiale", de Ziua Culturii Naționale la Teatrul din Tiraspol.

15 ianuarie / Expoziție de grafică și lansări de volume cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

15 ianuarie / Manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale: depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu, recital de poezie organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

16-30 ianuarie 2017 / Expoziția de pictură Florentin Leancă dedicată Zilei Culturii Naționale.

17 ianuarie / Concertul de Ziua Culturii Naţionale la Sala cu Orgă.

23 ianuarie / Manifestările prilejuite de împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române în comuna Gura Galbenei, raionul Cimișlia.

24 ianuarie - 24 februarie / 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Ceremonia depunerii de flori la bustul domnitorului Al. I. Cuza. Program literar-artistic organizat de elevii liceelor aflate în sectorul Botanica din Chișinău și de Asociația Istoricilor din Republica Moldova.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul  

7-10 ianuarie / Participarea scriitoarei Simona-Grazia Dima în cadrul primei ediții a Întâlnirilor Poetice Internaționale Cemal Süreya, organizate la Istanbul de editura Artshop din Republica Turcia.

15 ianuarie / Concertul „Maria Tănase - pasărea măiastră” susținut de Trio Jezebel cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

30 ianuarie / Proiecția filmului Şi lespezile vorbesc. Cimitirele evreieşti din Bucovina la sediul Institutului, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Institutul Cultural Român de la Lisabona

12 ianuarie - 20 februarie / Proiectul „Un secol de cinema românesc” la Cinemateca Portugheză.

14 ianuarie / Proiectul „Lisabona citește românește”.

19 ianuarie / Proiecția filmului Filantropica, r.: Nae Caranfil.

Institutul Cultural Român de la Londra

14 ianuarie  / Inaugurarea secțiunii românești la Librăria Willesden Green din Londra cu prilejul Zilei Culturii Române.

18-21 ianuarie / Deplasarea directorului Hay Festival, Lyndy Cooke, la Timişoara, în cadrul liniei de mobilitate a profesioniştilor culturali din alte ţări interesaţi să desfăşoare proiecte cu artişti şi organizaţii din România.

19 ianuarie / Concertul „Muzica Holocaustului” şi prezentarea expoziţiei „Drepţi între popoare”.

20 ianuarie - 20 decembrie / Plata taxei de acces pentru platforma Mailchimp.

25 ianuarie / La Institutul Goethe din Londra a avut loc avanpremiera filmului Toni Erdmann, r.: Maren Ade, o coproducție germano-română, recent nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film străin.

Institutul Cultural Român de la Madrid

13-31 Ianuarie / Sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale la Madrid. 

Institutul Cultural Român de la New York

11-17 ianuarie / Ziua Culturii Naționale sărbătorită în Statele Unite ale Americii și Canada.

Institutul Cultural Român de la Paris

12 ianuarie  / Proiecţia filmului O noapte în Tokoriki.

12 ianuarie  / Concertul „Histories d'amour du Petit Paris”. 

19 ianuarie / Concertul „Musique roumaine à travers les siècles”. 

26 ianuarie - 27 februarie / Expoziția „Clouds”. 

Accademia di Romania din Roma

17 ianuarie / Concertul susținut de grupul vocal Arpeggio&Roua, o prelegere și un recital de poezii, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în Sala de conferințe a Institutului.

Institutul Cultural Român de la Stockholm

23 ianuarie / Conferința „Holocaust Reception in 2017 Romania”.

29-31 ianuarie / Participarea românească la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg (GIFF). 

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv

12 ianuarie / Seara literară dedicată operei poetului Mihai Eminescu, sub egida Zilei Culturii Naționale.

17 ianuarie - 24 februarie / Expozițiile „Drepți între popoare” și „Memoria Holocaustului”.

Institutul Cultural Român de la Varșovia

12 ianuarie / Premiera cinematografică poloneză a filmului Ilegitim, r.: Adrian Sitaru, la Cinematograful Muranów din Varșovia.

13 ianuarie - 13 iulie / Cursul săptămânal Introducere în cultura, istoria şi limba română.

14 ianuarie / Concertul trupei Karpov not Kasparov la Centrul pentru Artă Contemporană din Toruń, în cadrul seriei de evenimente conexe expoziției DADA Roots (9 decembrie 2016 - 9 februarie 2017).

16 ianuarie / Filmul România nemaivăzută cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, la sediul Institutului.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

14-29 ianuarie / Expoziţia „Ary Murnu. Mostra di grafica. Illustrazioni per i racconti di Ion Creangă” de Ziua Culturii Naţionale la Veneţia.

24 ianuarie - 5 februarie / Spectacolul Troppi ormai su questa vecchia chiatta de Matei Vișniec în stagiunea 2016-2017 la Teatro Gobetti din Torino. 


Institutul Cultural Român de la Viena

12 ianuarie / Conferință „Despre granița de est a Europei de Sud-Est și a Europei Centrale și de Est” / „Zur östlichen Grenze Südost- und Ost(mittel)Europas” susținută de Romanița Constantinescu la Institutul de Romanistică al Universității din Viena.

12-15 ianuarie / Standul României din cadrul Târgului internaţional de turism Ferien Messe Wien 2017, prezenţă coordonată de Biroul de promovare şi informare turistică al României la Viena.

12 ianuarie – 4 martie / Expoziţia „Miroase a paradis – Über damals, jetzt und die Freiheit”.

13 şi 15 ianuarie / 167 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu (1850-1889).

15 ianuarie / Ziua Culturii Naţionale: Conferința „Dinu Lipatti: The Purest Gold“ / „Dinu Lipatti: Cel mai pur aur” susţinută de canadianul Mark Ainley la sediul Institutului.

24 ianuarie / Recital de pian Nicon Mladin şi Daniel Dascălu la sediul Institutului, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. În deschiderea concertului, Nicon Mladin a interpretat alături de invitatul special Alexandru Bişoc (vioară) două lucrări de George Enescu: Hora Unirii şi Baladă.

27 ianuarie / Proiecţia documentarului Şi lespezile vorbesc. Cimitirele evreieşti din Moldova şi Bucovina.


Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate – IANUARIE 2017