Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - AUGUST 2016

Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - AUGUST 2016

Accademia di Romania de la Roma

1-8 august / Academia de vară „ICon Arts", ediția a IV-a. 

Institutul Cultural Român de la Beijing

6 august / Proiecția filmului „Masca de argint" (1985, regia Gheorghe Vitanidis), seria Mărgelatu, la sediul reprezentanței. 

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin

26 august / Participarea Orchestrei de Tineret România-Moldova, dirijor Cristian Mandeal, la Festivalul Young Euro Classic din Berlin, la Konzerthaus Berlin.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles

25 august - 14 septembrie / Lungmetrajul Comoara, r.: Corneliu Porumboiu, a fost proiectat în premieră în Olanda la cinematograful Filmhallen Amsterdam (Parisienzaal) în data de 25 august. 

27 august / Spectacolul Made in Moldova în regia lui Alexandru Grecu. 

Institutul Cultural Român de la Budapesta

22 august / America, venim! (r. RăzvanSăvescu, 2014), proiectat în cadrul programului „Filme românești de azi", la sediul reprezentanței.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chișinău

10-21 august. Tabără de pictură „Parcova", desfășurată în colaborare cu Primăria comunei Parcova, Consiliul Raional Edineţ, Primăria orașului Edineţ, Asociaţia Culturală „Parcova-Nova", Primăria orașului Cupcini și Primăria comunei Trinca. 

14-21 august / Universitatea Populară de Vară „Nicolae Iorga" de la Vălenii de Munte, jud. Prahova.

20-21 august / Universitatea Populară de Vară „Vasile Stroescu", Edineț - ediția I.

26 august / Expoziția „Valori cultural - istorice din județul Argeș", la Casa Limbii Române din Căuşeni.

26 august - 15 septembrie / Expoziția „Anton Pann - Povestea vorbei". 

26 august - 26 septembrie / Expoziția de pictură „Metamorfoza formelor" a artistului plastic Anatol Lazarev. 

27 august / Întâlnire cu scriitorii Radu Aldulescu, Cornel George Popa, Dan Lungu, Ioan T. Morar, la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu" din Chișinău, cu prilejul marcării Zilei Independenței Republicii Moldova.

28 august / Festivalul-concurs „Galbenă gutuie", ediție a III-a. 

31 august - 1 septembrie / Conferința Internațională „Limba română - limbă a integrării europene", ediția a IV-a.

31 august - 4 septembrie / Reprezentanța a acordat premii în cadrul Salonului Internațional de Carte - Bookfest Chișinău, eveniment menit să celebreze Ziua Limbii Române. 

Institutul Român de Cultură „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul

15 august - 11 septembrie / Vernisajul expoziției de fotografie „Călătorie vizuală prin biserici și mânăstiri", realizată de Claudiu Petringenaru, la Biserica Sfânta Muceniță Parascheva din Istanbul.

22 august - 1 septembrie / Ziua Limbii Române a fost marcată de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul printr-o serie de programe, respectiv o campanie de promovare online a limbii române şi două evenimente la sediu, un curs introductiv de limbă română pentru adulți, în data de 27 august 2016 și un recital de pian susținut de pianista Adina Cocargeanu, în data de 31 august 2016. 

Institutul Cultural Român de la Lisabona

5 august / „Acasă" la bucovineni. 

18 august - 14 septembrie / Vernisajul expoziției „Grădina cu îngeri" a Silviei Radu, la sediul reprezentanței.

31 august / Sărbătorirea Zilei Limbii Române la Lisabona. 

Institutul Cultural Român de la Londra

6-7 august/ Prezentarea spectacolului Zidul şi a unui ansamblu de opt statui vivante - Teatrul Masca, în cadrul weekend-ului „Night of the Festivals" - Southbank, Londra. 

31 august / Eveniment dedicat Zilei Limbii Române, deschis tuturor celor interesaţi de limba şi cultura română, la sediul reprezentnței.

Institutul Cultural Român de la New York

14-19 august / Participare românească în cadrul celei de-a XXXV-a ediții a Battery Dance Festival, pe scena în aer liber de la Robert F. Wagner Junior Park.

31 august - 1 septembrie / Participarea filmului românesc Vara s-a sfârșit (The Summer's Over), r. Radu Potcoavă, în competiția mondială din cadrul celei de-a 40-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Montreal, Canada. La festival, au fost prezenți regizorul (care, după proiecții, a susținut prelegeri în fața publicului spectator), precum și doi actori principali ai filmului, minorii Nicholas Bohor și Dan Hurduc.

Institutul Cultural Român de la Paris

31 august / Sarbătorirea Zilei Limbii Române, prin organizarea a două evenimente, la sediul reprezentanței - o conferință cu titlul „Cum am învățat românește și cum m-am îndrăgostit de România", susținută de scriitorul francez Jean Yves Conrad și un mic curs introductiv de limba română pentru adulți, susținut de același inivtat. 

Institutul Cultural Român de la Praga

21 august / Spectacol stradal al Teatrului Masca la Bratislava - Zidul, în Piața Eurovea. 

27 august/ Ziua Limbii Române sărbătorită la Festivalul Barevna Devitka din Praga, prin susţinerea participării româneşti la festivalul multicultural Barevna Devitka, cu proiectul „Acasă, la români", al Casei de Cultură „I.L. Caragiale" a Municipiului Ploieşti. 

Institutul Cultural Român de la Stockholm

4-19 august / Artistul Gabriel Grama la atelierul Art Beyond Boundaries.

11, 13 august / Participarea artistului Matei Bejenaru la finisajul expoziţiei „Industrisemester" şi la o conferinţă, evenimente organizate la Stockholm şi Grängesberg. 

19-21 august / Lansare carte de autor Paul Celan în orașele Norrlia, Valfisken, Simrishamn şi Ystad.

24 august / Recital de poezie cu ocazia Zilei Limbii Române, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, la sediul reprezentanței. 

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv

31 iulie - 10 august / ‎Participarea sopranei Andreea Soare la Master Class-ul Internaţional de Operă de la Ierusalim, organizat de Primăria din Ierusalim, la Centrul Municipal de Muzică „Louis şi Tillie Alpert", Centrul Gerard Bechar și la Complexul Mishkenot Sha'ananim din Ierusalim.

15-27 august / Participarea României la Târgul Internațional de Arte și Meșteșuguri de la Ierusalim, organizat de Primăria din Ierusalim, la Mitchell Garden, Amfiteatrul „Merrill Hassenfeld" din „Sultan's Pool" și Centrul de arte şi meşteşuguri „Khutsot Hayotser" din Ierusalim.

Institutul Cultural Român de la Varșovia

23 august / Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului. 

25-28 august / „Concerte ale Grupul psaltic Tronos în Polonia".

25 august - 29 septembrie / Despre marionete şi oameni" - expoziție personală Ciprian Mureşan, în Polonia, la Białystok, inima culturală a Poloniei răsăritene. 

29 august - 2 septembrie / Învață limba română prin gastronomie! Ziua Limbii Române, sărbătorită la Varșovia - un proiect neconvențional, care a dorit să promoveze limba română prin intermediul artei gastronomice tradiționale. 

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

2-13 august/ ,,Eroul amintirilor", expoziție de artă contemporană semnată de Elena Cristina Boţan-Potop, în Mica Galerie a reprezentanței.

26 august - 9 septembrie / „Viziuni tectonice", expoziție de artă contemporană semnată de Vasile Sarcă, organizată, la sediu, în Mica Galerie. 

31 august - 10 septembrie / ,,Susținerea participării României la Festivalul Internațional de Film de la Veneția cu scurt-metrajul Prima noapte de Andrei Tănase, în cadrul secţiunii ,,Orizzonti".

Institutul Român de Cultură de la Viena

3 - 13 august / Institutul Cultural Român de la Viena a susţinut premiera mondială a filmului Inimi cicatrizate de Radu Jude, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno. 

4 august / Institutul Cultural Român de la Viena a găzduit un recital vocal-instrumental susţinut de elevi şi studenţi români, propuşi de Fundaţia culturală „Dana Ardelea".

12-20 august / Institutul Cultural Român de la Viena a susţinut prezentarea filmelor româneşti în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo. 

18 august / Institutul Cultural Român de la Viena a susţinut concertul trupei româneşti Golan, ca headliner (cap de afiş), pe scena Ruby Marie din Viena, în cadrul seriei de concerte Lounge Affairs.

23 august / Proiecţia filmului Un arbore la mijloc de lumi, Constantin Brâncuşi (2009), r.: Horia Muntenus, la sediul institutului.


Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - AUGUST 2016