Liliana Țuroiu și Pierre Buhler, la spectacolul “L’Art des Convergences” organizat de ICR la Paris

Unul dintre evenimentele-cheie ale Sezonului România-Franța, organizat de Institutul Cultural Român la Paris, ”L’Art des Convergences”, a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în prezența a numeroase personalități din lumea culturală și artistică. Inspirându-se direct din legăturile artistice existente între Franţa şi România, ARTA CONVERGENŢELOR este un proiect care celebrează creativitatea și valorile contemporane, organizat de ICR în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNArte).

Proiectul a cuprins două manifestări, în capitala Franței, o expoziție deschisă la sediul ICR Paris și o paradă a lucrărilor de artă ale tinerilor creatori de modă de la universitatea bucureșteană, găzduită la Palatul Behague, de Ambasada României în Franța.

La acest nou eveniment de diplomație culturală la cel mai înalt nivel au fost prezenți, cu prilejul defilării, președintele Institutului Francez, domnul Pierre Buhler, președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, ES domnul Luca Niculescu, ambasadorul țării noastre în Franța, comisarul părții franceze a Sezonului, domnul Jean-Jacques Garnier,prof. univ. dr. Unda Popp, coordonatorul artistic al proiectului, alături de invitați de prestigiu din lumea culturală și diplomatică,personalități române și franceze, artiști români stabiliți la Paris, artiști francezi interesați de creațiile românești.

„L’Art des Convergences” face parte dintr-o serie de proiecte ce pun în evidență industriile creative, Sezonul România-Franța 2019 promovând cu prioritate acest segment. Industriile creative constituie, în ultimii ani, o parte importantă a strategiei Institutului Cultural Român de promovare a culturii naționale.

În cadrul prezentării lucrărilor de artă ale tinerilor artiști de la UNArte, în seara de 22 februarie 2019, publicul prezent la sediul Ambasadei României în Franța a putut admira șapte colecții unice și tot atâtea scurtmetraje – ecou al operelor unor mari artiști moderni francezi și români. Utilizând volume, forme și acorduri cromatice, studenții de la UNArte au creat compoziții inspirate de legăturile profunde și influențele culturale care există între România și Franța.

L’Art des Convergences reuneşte efervescenţa creatoare a studenţilor şi profesorilor de la Universitatea de Arte, care au creat opere de modă plecând de la influenţe pe cât de diverse pe atât de prestigioase: Matisse, Mircea Eliade, Dubuffet, Tristan Tzara, Jacques-Louis David, Ionesco, nume devenite simboluri ale artei și culturii. Acest eveniment excepţional ne oferă posibiltatea de a pune în lumină și de a consolida legăturile culturale dintre Franţa şi România”, a declarat, în deschiderea evenimentului, președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu.

Mulțumim Institutului Cultural Român și reprezentanței sale de la Paris pentru contribuția la Sezon și pentru evenimentele excelente cu care participă la acest proiect comun. În această seară suntem, incă o dată, martorii unui eveniment remarcabil din cadrul Sezonului.O felicit, totodată, pe președinta ICR pentru că și-a păstrat vocația educativă, dincolo de multiplele sarcini pe care le implică funcția de președinte al Institutului Cultural Român”, a punctat domnul Pierre Buhler, președintele Institutului Francez.

Expoziţia „L’Art des Convergences” rămâne deschisă până pe 18 martie 2019, la Galeria Macadam a Institutului Cultural Român de la Paris 1 rue de l'Exposition, 75007, Paris.