Lansarea antologiei de poezie contemporană românească „Ultimii pionieri ai Estului”/ „Poslední pionieri východu” la Bratislava

Cu ocazia lansării antologiei de poezie românească contemporană „Ultimii pionieri ai Estului”, vor avea loc două evenimente literare românești, organizate în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Literar Internațional Novotvar. Astfel, marți, 5 octombrie, ora 18:00, la Artforum Bratislava va avea loc o prezentare a antologiei de poezie românească contemporană „Ultimii pionieri ai Estului”/ „Poslední pionieri východu”, în prezența poetului Vasile Leac și a traducătoarei Eva Kenderessy.

De asemenea, joi, 7 octombrie, ora 14:30, la Institutul de Studii Romanice a Facultății de Arte din cadrul Universității Comenius va avea loc lansarea antologiei de poezie românească contemporană „Ultimii pionieri ai Estului” / „Poslední pionieri východu”, în prezența poeților Vasile Leac și Andrei Dósa, precum și a traducătoarei volumului, doamna Eva Kenderessy.

Evenimentele au fost organizate cu sprijinul Ambasadei României în Republica Slovacă și a Institutului Cultural Român de la Praga.

Antologia de poezie românească contemporană „Ultimii pionieri ai Estului”/ „Poslední pionieri východu” a fost realizată de către poetul Claudiu Komartin, unul dintre cei mai proeminenți poeți ai Generației 2000 și tradusă în limba slovacă de către Eva Kenderessy. La evenimente vor fi prezenți autorii Vasile Leac și Andrei Dósa.

Vasile Leac a debutat publicistic în anul 2000 în revista ARCA din Arad. Debutul editorial a avut loc în anul 2001 cu volumul Apocrifele lui Gengis Khan pentru care a fost premiat cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad. În anul 2007 i-a fost acordat premiul Euridice pentru volumul Dicționar de viseiar în2019, volumul său Monoideal a obținut premiile Observator Cultural și Radio România Cultural, secțiunea poezie. Tot în 2019, volumul a fost premiat la Gala Premiilor Revistei Ateneu.

Andrei Dósa, poet și traducător din literatură maghiară, a absolvit cursurile masterului de Inovare Culturală (denumit anterior Master de Scriere Creatoare) din cadrul Facultății de Litere Brașov. A debutat cu volumul Când va veni ceea ce este desăvârșit (editura Tracus Arte, 2011), pentru care a primit Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu. Volumul American Experience (editura Cartea Românească, 2013) a primit Premiul Tânărul poet al anului 2013, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, editia a IV-a, 2014. Are colaborări cu revistele Poesis International, Astra și Corpul T. În anul 2014 a beneficiat de bursa de creație a revistei Observator Cultural.

Eva Kenderessy este o traducătoare și cercetătoare în domeniul literaturii, cu o licență în etnologie românească la Facultatea de Arte a Universității Comenius din Bratislava și un doctorat în studii literare la Institutul de Literatură Mondială a Academiei Slovace de Științe. A tradus în limba slovacă cărți din literatura română precum: romanul Băiuțeii de Filip Florian, poveștile din Nostalgia și romanul Solenoid de Mircea Cărtărescu.

Evenimentele sunt organizate în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Literar Internațional Novotvar, care se desfășoară în perioada 5-9 octombrie, sub patronajul doamnaei Zuzana Aufrichtová, primarul orașului Bratislava.