LANSARE DE CARTE / Carnetele lui Henry de Montherlant, traduse în limba română

Vineri, 23 septembrie 2011, ora 19.00, la Biblioteca Centrală Universitară - corp Boema va avea loc lansarea volumului Carnete / Joacă-te cu această ţărână / Cu toate focurile stinse de Henry de Montherlant. Va lua cuvântul domnul Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român. Operă a patrimoniului cultural francez, ciclul de aforisme și însemnări memorialistice ale lui Henry de Montherlant, din intervalul 1930-1972, a apărut pentru prima dată tradus integral în limba română la Editura ICR.
Confesiunile scriitorului, redactate de-a lungul a trei decenii, oferă, deopotrivă, o lectură fascinantă şi un admirabil model de existenţă. Diversitatea şi gravitatea discursului ating cele mai înalte trepte ale tragicului, dar şi cele mai întunecate tonuri ale ironiei şi sarcasmului. Traducerea este semnată de Ion Creţu (Carnete – 1930-1944), Ileana Cantuniari (Joacă-te cu această ţărână) şi Irina Mavrodin (Cu toate focurile stinse - 1965, 1966, 1967, Carnete fără dată, Carnete 1972).
Lansarea volumului se înscrie în seria evenimentelor organizate de Institutul Cultural Român la Strada de C'Arte, proiect al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I" și 360 Revolution, desfăşurat în perioada 17-24 septembrie 2011. Mini-oraşul cultural se întinde în perimetrul descris de bulevardul C.A. Rosetti si strazile limitrofe, Boteanu şi Golescu, şi include standuri de carte, expoziţii de arhitectură, lounge-uri de exterior, ateliere de creaţie pentru copii şi mobilier urban de excepţie.
Institutul Cultural Român este prezent pe Strada de C'Arte cu peste 60 de titluri apărute la Editura ICR, lansări de carte şi un recital Maria Răducanu. Pe 19 septembrie 2011 a avut loc lansarea volumului Silvan. Portretistul. Istoricul şi criticul de artă Adrian-Silvan Ionescu, prezent la eveniment, a adunat în acest album o parte importantă din creaţia tatălui său, celebrul portretist SILVAN (1909- 1999), cronicar în imagini al vieţii cultural-artistice româneşti şi internaţionale de-a lungul a peste şapte decenii.
Miercuri, 21 septembrie 2011, de la ora 20.00, solista Maria Răducanu va concerta în Aula BCU, alegând un repertoriu eclectic, menit să pună în valoare inepuizabila forță de expresie a vocii umane, dincolo de cuvinte, dincolo de informație. La evenimentul intitulat „Poetica vocii umane" intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Detalii: http://stradadecarte.ro/