La Rânca s-a deschis Simpozionul Internațional de Pictură, sub egida Atelierelor Brâncuși

Luni, 21 august 2017, la Complexul Panoramic din Rânca a avut loc deschiderea Simpozionului Internațional de Pictură, desfășurat pentru al doilea an consecutiv sub egida Atelierelor Brâncuși. Au fost prezenți viceprimarul Municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, subprefectul Județului Gorj, Sorin Arjoca, managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Doru Strîmbulescu, precum și E.S. Viorel Moșanu, Ambasadorul României în Republica Belarus. 

Atmosfera primitoare din interiorul sălii Complexului Panoramic a contrastat cu destul de puținele grade de afară, pe care cei prezenți le-au compensat prin caldele urări de bun venit adresate celor șase artiști vizuali: Elisabeth Ochsenfeld din Germania, Katarina Dordevic din Serbia, Dorin Crețu din Franța, Ile Ștefi, Mirela Trăistaru și Suzana Fântânariu din România. Cel de-al șaptelea pictor invitat în simpozion, egipteanul Ibrahim Ghazala, și-a anulat sosirea în ultimul moment. Prezentarea acestora a fost făcută de către curatorul simpozionului, Vasile Fuiorea, președintele Filialei Târgu-Jiu a UAP din România.

Excelența-Sa, domnul ambasador Viorel Moșanu, însoțit de doamna Nadia Moșanu, soția sa, a venit pentru a doua oară la Târgu-Jiu pentru a continua colaborarea cu orașul lui Brâncuși în domeniul schimburilor culturale. Reamintim că anul trecut Ambasada României la Minsk a organizat o reușită expoziție de artă (pictură, sculptură, grafică și fotografie) cu ocazia Anului Brâncuși, la Galeriile Muzeului de Istorie din capitala Republicii Belarus, unde au expus mai mulți sculptori români.

Ca mai vechi sosiți la manifestare, au fost prezenți la Rânca și câțiva dintre sculptorii participanți la simpozionul de sculptură, împreună cu Vlad Ciobanu, curatorul respectivei secțiuni, care le-a urat pictorilor, la rândul său, un bun venit în aceste locuri care poartă amprenta geniului lui Brâncuși și succes în realizarea lucrărilor care vor îmbogăți patrimoniul cultural al Târgu-Jiului.

Manifestarea organizată de către Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” în parteneriat cu Institutul Cultural Român se va încheia o dată cu Simpozionul Internațional de Sculptură, pe data de 3 septembrie 2017, atunci când vor avea loc și vernisajele celor două expoziții de artă.