Jan DE MAERE, felicitat cu ocazia primirii decorației Legiunea de Onoare

Jan DE MAERE, felicitat cu ocazia primirii decoratiei Legiunea de Onoare

ICR Bruxelles îl felicită călduros pe domnul Jan DE MAERE cu ocazia primirii decorației Legiunea de Onoare, cea mai importantă distincție a guvernului francez.

Evenimentul a avut loc în cadrul unei ceremonii speciale gazduită de Ambasada Franței la Bruxelles, în prezența Excelenței Sale, Doamna ambasador Claude-France Arnould, la data de 10 noiembrie 2016. La ceremonie au participat personalități de prim rang ale culturii franceze și belgiene, artiști colaboratori și prieteni apropiați ai profesorului Jan DE MAERE, printre aceștia, Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român.

Jan DE MAERE, critic de artă, distins profesor de istorie a artei la Universitatea din Bruxelles și Universitatea Duke, este specialist în arta flamandă a secolelor  al 16-lea și al 17-lea, de asemenea, un rafinat cunoscător al artei românești contemporane, a cărei evoluție a urmărit-o și a promovat-o în ultimii 17 de ani.

Legătura sa cu România este profundă și a început în anul 1996. În 1997 se mută la Sibiu pentru a sprijini lucrările de restaurare a muzeului Brukenthal. Aici descoperă o colecție impresionantă de lucrări, al cărei catalog, datat 1906, aparținea bunicului său, dar fără imagini. Acest catalog îi va servi la redactarea tezei de doctorat în artă și științe, obținut la Universitatea din Gent, în 2011.

Grație eforturilor domnului Jan DE MAERE, o parte din cele peste 1200 de opere din colecția Brukenthal a fost pentru prima dată expusă în 2009, la muzeul Jacquemart-André din Paris, iar expoziția a fost descrisă pe site-ul muzeului francez drept „una dintre cele mai prestigioase colecții din Europa Centrală a secolului al XVIII-lea.

Printre lucrările colecției curatoriată de profesorul Jan DE MAERE și de Nicolas Sainte Fare Garnot se regăsesc opere semnate de pictori celebri, precum Titian, Bruegel, Jordaens și celebra pictură a lui Jan van Eyck (1390-1441), «Portretul unui om cu un chaperon albastru».

În iulie 2015, profesorul Jan DE MAERE este decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc Ambasada României din Regatul Belgiei, în semn de recunoaștere a meritelor sale deosebite la promovarea culturii românești în Belgia.

 Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/

Facebook: ICR Bruxelles

Twitter: @ICRBruxelles