ISTANBUL. Școala din Muzeu - prezentare virtuală a atelierului de la Piscu în spațiul cultural turcesc

În perioada 29 – 31 mai, în cadrul resursei social-media a Institutului Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul, va putea fi urmărit un film despre Muzeul - atelier de la Piscu, care continuă seria de prezentare a patrimoniului cultural românesc, material și imaterial, în spațiul cultural turcesc.

Publicul va putea lua contact cu frumuseţea activităților de păstrare și conservare desfășurate în cadrulșcolii non-formale din muzeul-atelier existent în satul Piscu, județul Ilfov (România). Realizat cu principalii mentori și organizatori, filmul este tradus și subtitrat în limba turcă.

Ne aflăm, astfel, în prezența unui concept inovativ de educație, în special a tinerei generații, despre patrimoniul cultural și natural, care mizează pe înțelegerea interdependenței și a valorii contemporane pe care îl au aceste resurse în conturarea unui viitor sustenabil.

Școala de la Piscu s-a născut din proiectele Asociaţiei Gaspar, Baltasar & Melchior, organizație non-guvernamentală cu misiune cultural-educativă, care lucrează din anul 2006, în satul cultural menționat, veche vatră de olari, singurul din regiune în care mai există meșteri populari care practică acest meșteșug tradițional aflat aproape pe cale de dispariție.

Proiectul online se înscrie în seria de păstrare și afirmare a identității culturale, fiind un eveniment destinat atât diasporei române, cât și publicului local, interesat de meșteșugurile populare românești.