ISTANBUL. Antropologie vizuală. Piețe europene din perspectivă aeriană

Un articol amplu despre expoziția „Piețe din Europa și poveștile lor”, proiect al Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir”de la Istanbul și Peter Pan ART, a apărut în revista GezginFoto (nr. 38, iulie-august 2020).

Expoziția pornește de la un proiect de antropologie vizuală al conf. dr. Cătălin D. Constantin și reunește fotografii, realizate cu o dronă profesionistă, ce redau o perspectivă aeriană asupra piețelor europene: www.intothesquare.org/tr/ Piața este un rezumat istoric, arhitectonic, cultural și social al orașului.

Autorul expoziției, conf. dr. Cătălin D. Constantin, este editor de carte și predă cursuri de etnologie și de antropologie vizuală la Departamentul de Comunicare și Relații Publice al Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. După obținerea titlului de doctor, în 2003, la Facultatea de Litere, având ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, în anul 2014 a susținut un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, o lectură culturală și antropologică a piețelor publice din orașe europene, subiect din care s-a dezvoltat și tema acestei expoziții.

Printre piețele prezentate se numără: Istanbul, Sarajevo, Perast, Herceg Novi, Salonic, Așezările aromâne din Munții Pindului, Vidin, Ljubljana, Piran, Motovun, Poreč, Split, Ston și Maliston, Timișoara, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, București, Mikulov, Třeboň, Slavonice, Košice, Cracovia, Stralsund, Schwerin, Bourtange, Naarden, Salamanca, Valladolid, Almeida, Obidos, Coimbra etc.

Proiectul a fost prezentat pe pagina de facebook a ICR Istanbul în data de 9 mai 2020, făcând astfel cunoscut patrimoniul european publicului turc.