Împreună contăm. Open Call pentru programul de Cooperare Culturală Regională 2021

EUNIC Romania, în parteneriat cu EUNIC Serbia și EUNIC Moldova, cu sprijinul EUNIC Global, lansează apelul pentru participare în programul New Regional Cultural Cooperation 2021 (NRCC): Together, we matter.

Apelul este adresat managerilor culturali, managerilor PR, producătorilor culturali, jurnaliștilor culturali, criticilor de artă cu minim doi ani de experiență, care lucrează independent sau într-un organizație privată sau publică.

NRCC 2021 este un program profesional destinat dezvoltării competențelor și soluțiilor pentru sectorul cultural, prin stimularea schimbului și cooperării regionale în Europa Centrală și de Sud-Est. Principalul său obiectiv este consolidarea sectorului cultural șubred și creșterea competențelor operatorilor culturali din Republica Moldova, România și Serbia.

Focusul tematic al New Regional Cultural Cooperation 2021 este solidaritatea:

Together we matter/Împreună contăm

Criza sanitară globală recentă a generat o serie de schimbări cu care societatea se luptă să le reconcilieze. Diferite domenii economice au fost profund afectate, printre ele și domeniul cultural care, în această regiune, nu este considerat esențial pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei. Mulți din operatorii culturali au trebuit să își anuleze activitățile și mulți dintre cei care activează în sectorul independent au fost nevoiți să își închidă afacerile, fără vreo posibilitate de redeschidere în viitorul apropiat. În unele cazuri, în loc de a ne aduce împreună, pandemia a adus la suprafață abordări xenofobe și egocentrice. Din acest motiv, programul NRCC își propune să creeze un climat al solidarității cu profesioniști din România, Serbia și Republica Moldova, într-un efort de a lansa o dezbatere care implică operatori culturali atât independenți, cât și organizații culturale publice, pentru a discuta și a găsi soluții pentru probleme comune, pentru a asigura o dezoltare sustenabilă a sectorului cultural în regiune, și pentru a promova cultura ca un pilon central în educație și incluziunea socială.

Aplicanții/Aplicantele sunt invitați să se înscrie pe formularul https://tinyurl.com/xdv9e2p3 până pe 11 august.

Rezultatele selecției vor fi publicate pe 16 august, urmând ca cei 15 participanți să participe în cadrul Școlii de Management Cultural, care are loc între 14-19 septembrie 2021 în București, și la un Incubator de Proiecte în Belgrad, între 3-7 noiembrie 2021.

Mai multe informații despre NRCC, format, costuri de participare și condiții pentru aplicare se află pe site-ul://www.goethe.de/ins/ro/ro/kul/sup/aka.html

Organizatori și parteneri

NRCC este un proiect EUNIC România, în parteneriat cu EUNIC Serbia și EUNIC Moldova.

EUNIC este Reţeaua Institutelor Culturale Naţionale din Europa, cu 36 de membri din toate cele 28 de state membre UE

Grupul EUNIC România:


Goethe-Institut, Institutul Francez,Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Institutul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Delegația Wallonie-Bruxelles, Institutul Cultural Maghiar.

Grupul EUNIC Serbia
Collegium Hungaricum, Goethe-Institut, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez.

Grupul EUNIC Moldova
Ambasada Austriacă în Chișinău.

Parteneri locali
Universitatea București – Facultatea de Științe Politice și Centrul pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională, Asociația Colectiv A Cluj-Napoca, Rezidența BRD Scena9 și proiectul Where Art Thou?