ICR, partener al Divan Film Festival - Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară

ICR, partener al Divan Film Festival - Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara

În perioada 26-31 august 2014 a avut loc, la Portul Cultural Cetate din județul Dolj, cea de-a cincea ediție a Divan Film Festival - Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, eveniment organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu“, cu sprijinul TV 1000. Institutul Cultural Român s-a numărat din nou printre partenerii festivalului, tema aleasă pentru ediția 2014 fiind „Eroi şi antieroi din Balcani”.
În cadrul ediției de anul acesta a avut loc și un simpozion dedicat filmului balcanic, cu aceeași temă, la care au participat nouă universitari, critici şi istorici de cinema din șapte ţări: Bulgaria, Croaţia, Grecia, M.Britanie, Serbia, China şi România. Lucrările simpozionului au fost conduse de prof. univ. Dina Iordanova de la Universitatea St. Andrews din Scoţia şi de conf. univ. Marian Ţuţui de la Universitatea Hyperion din Bucureşti, textele prelegerilor urmând să fie publicate anul viitor într-un volum bilingv (română-engleză), cu un studiu introductiv şi biografii succinte ale autorilor.
Tema „Eroi şi antieroi din Balcani” s-a regăsit, firește, și în selecția de filme a acestei ediții –12 lungmetraje și 51 de scurtmetraje – dintre care amintim: Kismet (documentarul Ninei Paschalidou despre impactul serialelor turcești asupra Balcanilor și lumii arabe), Go West, filmul lui Ahmed Imamović, care ironizează doctrina eroismului în războiul din Bosnia prin intermediul unui cuplu de homosexuali, Ultimii pirați de la Marea Neagră, un basm contemporan despre comorile pe care le vânăm și cele pe care le găsim, Regele, lungmetrajul lui Nikos Grammatikos, care încearcă o explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care s-a lăsat de droguri, și, nu în ultimul rând, Ocupația în 26 de imagini, filmul cult al croatului Lordan Zafranović despre grupările extremiste, partizane, din fosta Iugoslavie, de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Proiecția-eveniment a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară a fost O vară de neuitat/ Un été inoubliable, regia Lucian Pintilie, de la a cărui realizare s-au împlinit anul acesta 20 de ani. La proiecție au fost prezenți regizorul Lucian Pintilie, invitatul special al Divanului, și Maria France-Ionesco, fiica dramaturgului Eugène Ionesco.

Printre personalitățile prezente la festival s-au numărat: actorul Dan Bordeianu, care a fost și prezentatorul evenimentului, acțriele Dorotheea Petre, Iulia Verdeș și Elena Ivanca, Ioan Gyuri Pascu (care a susținut un concert), regizorii Mihai Sofronea (Copacul), Stanislav Doncev (Rapid Response Corpse 2: Nuclear Threat), Pavo Marinković (Occupation, the 27th Picture), producătorii Aleksandar Zikov și Marticika Bojilova, criticul de film Abbie Saunders și fondatoarea site-ului AltCine, Electra Venaki.

Nu au lipsit spectacolele culinare nici anul acesta: unul a fost dedicat bucătăriei tradiţionale turcești, fiind susținut de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici din Vidin, și unul susținut de Mircea Groza, care a preparat aceeași masă pe care a gătit-o, interpretându-se pe sine, în filmul bloggerului Radu Băzăvan (Groparu), Usturoi, care, de asemenea, a rulat în Portul Cultural Cetate.

Parteneri instituţionali: Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană.