Hărți ale spațiilor locuite de românii din Serbia (regiunea Voivodina), Ungaria, Ucraina (regiunile Odesa, Cernăuți, Transcarpatia)

Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român publică, în data de 1 noiembrie 2021, pe pagina sa de Facebook, în cadrul proiectului „Hărți ale spațiilor locuite de românii din Serbia (regiunea Voivodina), Ungaria, Ucraina (regiunile Odesa, Cernăuți, Transcarpatia)”, hărți fizice ce arată ariile locuite de români în aceste spații.

Compartimentul Comunități Istorice a organizat anul trecut proiectele „Localități și locuri ale memoriei din comunitățile istorice românești din Ucraina (regiunile Odesa, Cernăuți, Transcarpatia)” și „Localități și locuri ale memoriei din comunitățile istorice românești din Ungaria și Serbia (regiunea Voivodina)”, ce au presupus realizarea, în perioada aprilie-decembrie 2020, respectiv mai-decembrie 2020, a unor hărți online ale arealelor din Ucraina, Ungaria și Serbia (regiunea Voivodina) în care se află comunități istorice românești. În acest sens, a fost elaborată câte o hartă online pentru fiecare din spațiile: Odesa, Cernăuți, Transcarpatia (Ucraina), Voivodina (Serbia) și Ungaria, hărți ce marchează și descriu, prin texte explicative însoțite de fotografii, localități și locuri ale memoriei comunităților istorice românești din aceste state vecine României.

Autorii hărților sunt dr. Dorin Lozovanu, cercetător științific coordonator – Institutul de Ecologie și Geografie din Chișinău, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, președinte al Asociației de Geografie și Etnologie din Moldova, expert național în cartografie – Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Rep. Moldova, cercetător asociat la Institutul de Geografie Regională din Leipzig, Germania, specialist în geografia populației, etnogeografie, etnodemografie, toponomastică, etnografie, antropologie și Călin Pantea, cartograf, profesor la liceul „Constantin Brâncuși” din Oradea. Anul acesta publică pe pagina de Facebook a Compartimentului Comunități Istorice hărți fizice ale acestor spații, hărți oferite gratuit de către autori.