Filmul românesc, din nou în prim-plan la Festivalul Internațional de Film goEast Wiesbaden

Filmul romanesc, din nou in prim-plan la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmului Central și Est European goEast de la Wiesbaden, Germania, are loc anul acesta între 10 și 24 aprilie și prezintă o serie de 132 de filme provenite din 30 de țări. Printre acestea, se numără și trei producții românești. Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin este de cinci ani partener al Festivalului de Film goEast, susținând, de-a lungul timpului, prezența la festival a unor nume importante din cinematografia românească, printre care Cristi Puiu, Gabriel Achim, Thomas Ciulei, Călin Peter Netzer sau Andrei Dăscălescu.
Din competiția oficială a festivalului face parte anul acesta lungmetrajul regizorului Marian Crișan, Rocker. Filmul spune povestea lui Victor, un rocker de 40 ani, mereu gata să facă orice pentru fiul său, liderul unei trupe rock şi dependent de droguri. În tot acest timp, Victor încearcă să-şi refacă viaţa şi familia, însă parcă totul merge anapoda. Morgen, debutul în lungmetraj al lui Marian Crișan, a câștigat Marele Premiu al Festivalului goEast în anul 2011.
Tot în cadrul competiției oficiale a festivalului va rula și pelicula Domestic, în regia lui Adrian Sitaru. Al treilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, Domestic este o comedie despre „oameni care mănâncă animalele pe care le iubesc şi animalele care iubesc oamenii necondiţionat”. Protagoniști sunt câțiva vecini de bloc și câțiva simpatici locatari necuvântători: un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel.
În cadrul secțiuni „Specials“ va fi prezentat și cel mai recent film semnat de Tudor Giurgiu, Despre oameni și melci. Filmul relatează povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor '90. Totul se schimbă când unul dintre ei găseşte o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment.

Încă de la prima ediție, festivalul goEast le-a oferit posibilitatea filmelor românești de a se prezenta pe o platformă germană și de a fi cunoscute și în afara granițelor. Premii importante la acest festival au obținut Filantropica, regia Nae Caranfil, Premium, regia Alexandru Ionescu, Podul de flori, regia Thomas Ciulei, Cea mai fericită fată din lume, regia Radu Jude, Medalia de onoare, regia Călin Peter Netzer și Morgen, regia Marian Crișan.

Mai multe detalii despre programul festivalului găsiți pe www.filmfestival-goeast.de