Expoziții-capsulă la Romanian Design Week 2019

Cea de-a șaptea ediție a Romanian Design Week, parte a Sezonului România-Franţa, prezintă, împreună cu Institutul Cultural Român, unele dintre cele mai valoroase proiecte de design și arhitectură românești. Eveniment multidisciplinar dedicat industriilor creative locale, RDW 2019 are loc în București până la 26 mai.

Spațiul central RDW din clădirea BCR, aflată în Piaţa Universităţii, include și o serie de expoziții-capsulă, semnate de creativi și de organizații locale sau internaționale: Lille Metropole 2020-World Design Capital, parte din programul Sezonului România-Franța; Universitatea de Arte București și Marcel Klamer; Asociația Igloo - Habitat și Arhitectură; Universitatea de Vest din Timișoara - Facultatea de Arte și Design; Zeppelin; Designforkidz; Miloš Jovanović; Moldovan Design Week; Smart Design Challenge, precum și expoziții, instalații sau branded content realizat în parteneriat cu Absolut, Brico Depôt,Illy, IKEA, MedLife și Renault.

ABSOLUT SELF EXPRESSION SPACE @ RDW

Absolut expune în cadrul RDW lucrările câștigătoare Absolut Global Creative Competition din etapa locală. Destinată tuturor creativilor, competiția a constat în realizarea unei creații vizuale pornind de la una dintre cele cinci credințe ABSOLUT, derivate din campania Create a Better Tomorrow, Tonight.

Oricine își dorește să pornească un dialog abstract cu cele cinci creații artistice și, implicit, cu Absolut este așteptat în spațiul interactiv destinat libertății de exprimare absolute și autocunoașterii prin artă, din cadrul RDW.

SMART DESIGN CHALLENGE

Expoziția „Smart Design Challenge" prezintă o selecție a celor mai bune proiecte finaliste în competiția națională organizată de Orange România, în parteneriat cu magazinul de design românesc Dizainăr. Este vorba de produse inteligente care îmbină tehnologia cu o viziune creativă și curajoasă în ceea ce privește designul.

Tema ultimei ediții Smart Design Challenge a fost „Daily routine”, iar produsele create de candidaţi, proiectate și apoi prototipate, au trebuit să se încadreze în categoriile home&deco sau accesorii. Înainte de anunțarea marilor câștigători, cele mai bune obiecte de design au fost expuse în magazinele Orange de tip smart shop. Astfel, smart shop-urile Orange au devenit spații de retail neconvenționale, atât pentru tinerii antreprenori, cât și pentru clienți, care au avut ocazia să descopere aceste inovații.

IKEA ART EVENT 2019

IKEA Art Event 2019 „se dă jos de pe perete", ajunge „cu picioarele pe pământ" și în ringul de dans, cu mult entuziasm. Opt designeri, fiecare cu viziuni artistice diferite, au creat câte un covor cu o expresie unică și îndrăzneață, rezultatul fiind o colecție limitată de obiecte de artă, realizată manual din materiale naturale. Covoarele care fac parte din ediția IKEA Art Event de anul acesta oferă opt răspunsuri diferite – și opt moduri foarte diferite de a personaliza spațiul create de: Supakitch, Franța; Chiaozza, SUA; Noah Lyon, USA; Craig Green, Marea Britanie; Seulgi Lee, Coreea; Virgil Abloh, SUA; Misaki Kawai, Japonia; Filip Pagowski, Polonia.
Expoziția creată pentru lansarea colecției IKEA Art Event 2019 din cadrul Romanian Design Week explorează conceptul de exprimare de sine printr-o prezentare jucăușă a pieselor de design, care interacționează cu vizitatorul atrăgându-l în interior și integrându-l în expoziție.

STAȚIILE DE REÎNCĂRCARE IKEA

Foarte mulți creativi spun că obiceiul de a lucra pe timp de noapte este ceea ce îi ajută să se concentreze și să fie productivi. Anul acesta, IKEA își propune să desființeze acest mit și să arate că somnul este de fapt un combustibil al creativității. „Reîncarcă-te pentru viață" este conceptul umbrelă sub care IKEA îi invită pe cei mai mulți oameni să redescopere importanța somnului de calitate în viața de zi cu zi. Iar Stațiile de Reîncărcare IKEA abia așteaptă să fie descoperite în cadrul expoziției Romanian Design Week.
Vizitatorii sunt invitați să „se deconecteze pentru a se conecta”, „să doarmă precum bebelușii” și poate să viseze puțin mai mult.

RENAULT ROMÂNIA LA RDW

#DesigningZOE este o capsulă unde participanții își pot desena și personaliza un Renault ZOE cu ajutorul unui perete digital de tip graffiti. Aceştia au posibilitatea să își posteze „creațiile” pe Instagram și Facebook, le pot imprima și expune în zona dedicată.

MEDLIFE LA RDW

Una dintre expozițiile-capsulă prezente la RDW este Aequilibrium – Atlasul Bolilor Născute din Dragoste, de MedLife. 
Expoziția „Atlasul Bolilor Născute din Dragoste” este menită să deschidă calea unor reflecții cu privire la toate acele gesturi de iubire pe care le facem, ignorând potențiale afecțiuni. Știm că toți avem pasiuni care cer sacrificii în ceea ce privește sănătatea noastră, așa că expoziția propune un atlas medical dintr-o perspectivă paralelă și actualizată, o abordare unică a sănătății trupului, a minții și a sufletului.

Designul este o combinație de fotografie, ilustrație și poezie, în care posturile relevă nuditatea corpului uman, evidențiind aspecte ale bolilor născute din iubire și pasiune pentru artă sau viață. Expoziția va fi un periplu printre teme precum dragostea de viață, maternitate, dans, muzică, justiție, dreptate, sport, tradiții și profesii. Te va face să reflectezi la cum am putea descoperi măsura corectă a unui stil de viață sănătos care să conducă la o stare de bine.

CANDELABRUL ILLY ART COLLECTION

Illy prezintă candelabrul iconic „illy Art Collection”, ce combină plăcerea senzorială a unui espresso perfect cu cea estetică a unei opere de artă. Cu douăzeci și șase de ani în urmă, Francesco Illy a avut inspiraţia de a invita un grup de artiști să-și exprime creativitatea pe suprafaţa unei ceşti de espresso proiectate de Matteo Thun pentru illy. A rezultat colecția „illy Art Collection”, care a transformat un obiect folosit zi de zi într-o pânză albă. De-a lungul anilor, peste o sută de artiști de renume internațional au lucrat pe această pânză, de la Michelangelo Pistoletto la Marina Abramović, de la Anish Kapoor la James Rosenquist, de la William Kentridge la Yoko Ono, de la Gillo Dorfles la Robert Wilson, de la Maurizio Galimberti la Max Petrone. Colecțiile „illy Art Collection” sunt o expresie tangibilă a conceptului illy despre cultura frumuseții.

BRICO DEPÔT

Viziunea Brico Depôt este ca fiecare dintre noi să aibă o casă în care să se simtă bine, iar îmbunătățirea locuinței să devină accesibilă tuturor. Plecând de la acest obiectiv, Brico Depôt vine la Romanian Design Week cu două spații de experiență de unde vizitatorii se pot inspira pentru noi proiecte și pot găsi totodată soluții inteligente și idei de amenajare.

Spațiul de la etajul doi al expoziției centrale invită la o incursiune în lumea amenajărilor funcționale, cu dușumea, pietriș decorativ și panouri modulare de gard care pot transforma orice spațiu într-o oază de relaxare.Și pentru că fiecare proiect de amenajare a locuinței este diferit și are nevoie de unelte și produse de decorat pe măsură, vizitatorii pot descoperi în spațiul de la parter noua gamă de unelte electrice Erbauer EXT. Tot în acest spațiu este prezentată și noua gamă de vopsele de interior cu nuanțe unice.

TOMORROWS - MILOŠ JOVANOVIĆ

Flux permanent mess art design. Cu alte cuvinte, o să fie două camere și o ușă mică între ele. O să fie linia de modă Ciao Miki, ȘahȘah, poate FÜZZBALL, o brichetă, o bere, memorabilia, probabil un puzzle. Cin Cin

MOLDOVAN DESIGN WEEK LA RDW

Moldovan Design Week 2019 prezintă o selecție a celor mai creative proiecte de design, arhitectură, design industrial, de produs, design interior, design grafic, proiecte de AR sau VR din Republica Moldova. Conceptul expozițional propus este unul minimalist, accentul punându-se pe proiectele expuse și pe caracteristicile acestora. Structura expoziției este una narativă, care îmbină autenticul cu invoațiile autohtone.

DESIGNED TO INSPIRE PLAY

Expoziția prezintă o serie de jucării din portofoliul designforkidz.com, jucării speciale, care trec testul timpului și care presupun procese și finisaje excepționale.

Într-o lume dominată de consumerism, această expoziție își propune să prezinte o selecție de jucării trainice, gândite cu atenție și realizate cu minuțiozitate, din materiale de calitate, obiecte care permit atât copiilor, cât și adulților să își imagineze și să creeze povești.

Meine grosse liebe. Design de Marcel Klamer

Design de Marcel Klamer prezintă o selecție reprezentativă din creația unuia dintre cei mai prolifici și premiați designeri români de produs. Cele 30 de obiecte expuse reprezintă o incursiune în creația designerului, de la obiecte domestice și instrumente pentru pregătirea și servirea mesei, recipiente și dispozitive la aparate electronice, articole promoționale și obiecte pentru birou. Totodată, această expoziție se dorește un omagiu adus școlii de design de la București - catedrei și dascălilor acesteia, o școală pe care Marcel Klamer a absolvit-o.

scop + funcţie + stil + atitudine/ Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de arte și design

Expoziția prezintă proiecte realizate de studenți și absolvenți recenți ai Facultățiii de Arte de la Universitatea de Vest din Timișoara, acoperind o arie largă de domenii: design de produs, design grafic, design ambiental, design vestimentar sau design ceramic și prezentând concepte, procese și tehnici diverse.

B:MAD 2.0 – Art Deco şi Bulevardele Centrale /Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură

Expoziţia Bucureşti: Modernism Art Deco 2.0 – Art Deco şi Bulevardele Centrale, un proiect igloo, co-finanţat de AFCN, conectează, explorează şi surprinde realitatea orașului dintr-o perspectivă Modernist Art Deco printr-o campanie integrată, trasee ghidate, o expoziție multimedia, care poate fi admirată în cadrul spațiului central Romanian Design Week și printr-o aplicație interactivă pentru device-uri mobile. Asociația Igloo - Habitat și Arhitectură își propune să contribuie la articularea unui spațiu public coerent, prin derularea de activități ce vizează ridicarea standardelor culturii vizuale într-o societate care își caută, încă, reperele în domeniul arhitecturii și al politicilor urbane.

Zeppelin + Radu Manelici. 10 ani de critică și design Zeppelin

Peste o sută de numere de revistă și de afișe povestesc despre evoluția ca designer a lui Radu Manelici, dar și despre arhitecți, designeri, lucrări, orașe și teme: 10 ani din perspectiva Zeppelin.