Expoziția „Între două țări natale” a artistei de origine română Bella Rosenbaum, la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește, în perioada 16 septembrie – 30 octombrie 2019, expoziția de pictură „Între două țări natale” semnată de artista israeliană de origine română Bella Rosenbaum. Proiectul se înscrie în seria de expoziții dedicate artiștilor israelieni de origine română și organizate la galeria Institutului, parte integrantă a strategiei multianuale a ICR Tel Aviv.

Vernisajul expoziției „Între două țări natale”, cu lucrări incluzând peisaje din România, dar și din Israel, compoziții de natură statică, a avut loc marți, 24 septembrie 2019.

În fața unui public format din artiști israelieni și specialiști în domeniul artelor vizuale, Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, a deschis evenimentul printr-o scurtă prezentare a parcursului artistic al artistei, precizând apoi că „din Fălticenii cei molcomi ai copilăriei, Bella Rosenbaum aduce în arta ei deplinătatea stării de contemplare a naturii, a peisajului generos, rotunjimea colinelor, acel clin d’oil aruncat unor căsuțe pașnice cocoțate pe versanți.

Din Israel, Bella Rosenbaum ia impetuozitatea mării, incomparabila Mare Nostrum, farmecul vegetației mediteraneene, misterioasele țărmuri cu povești, foșnetul brizei prin rozmarin, salvii și acante ori oleandrii, și apăsătoarele zile de hamsim, vântul fierbinte și prăfos al zonei sau silueta ambarcațiunilor legănându-se în rada micilor porturi. Pictura ei are fluență, culoarea curge, ne ademenește, ne dăruiește o stare de spirit.”

Prin intermediul lucrărilor din expoziția aflată la sediul ICR Tel Aviv în toamna acestui an, artista Bella Rosenbaum accesează amintiri, stări de spirit, reminiscențe ale unor timpuri trecute, ancorate în ceea ce înseamnă România și Israelul pentru ea personal, ambele țări constituind un „acasă”, motiv pentru care expoziția se intitulează „Între două țări natale”.

Născută în România, Bella Rosenbaum a urmat studii de arte plastice în Israel, după care a avut o intensă activitate în domeniu, lucrând alături de importanți pictori israelieni precum Rachel Shavit, Ruth Goldenberg etc. Lucrările ei au făcut parte din expoziții de grup și individuale prezentate în Israel, Canada, Germania, România.