Expo România – Italia, Ediția a VIII-a, 2018

În perioada 5-6 mai 2018, Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice a Institutului Cultural Român organizează, la Teatrul Atlantico din Roma, împreună cu Asociația Românilor din Italia și cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri, Expo România – Italia, Ediția a VIII-a, 2018, proiect care aduce românilor din Roma un program cultural divers.

Anul acesta, evenimentul va aduce în faţa publicului concerte de muzică ușoară și populară, vernisajul expoziției „Regina şi Frontul”, realizată de Asociaţia România Culturală, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române (curator Beatrice Todireanu) şi o expoziţie de carte a Institutului Cultural Român. ICR va acorda, în cadrul acestui eveniment, o serie de premii onorifice destinate unor personalităţi remarcabile, care au contribuit la dezvoltarea relaţiilor dintre Italia şi România şi la mai buna cunoaştere a culturii române în Italia.

În data de 5 mai, programul evenimentului desfășurat la Roma include: donaţie de carte românească pentru copiii familiilor de români din Italia, prin proiectul intitulat „Zboară o carte”, un recital al interpretului de muzică populară Ilie Caraș și un spectacol susţinut de maestrul Nicolae Botgros, Mioara Velicu şi Orchestra „Lăutarii”.

În data de 6 mai vor avea loc: difuzarea filmelor pentru copii Veronica şi Veronica se întoarce – regia Elisabeta Bostan (filme puse la dispoziţie de Centrul Național al Cinematografiei), spectacolul de teatru pentru copii, Pușlamaua de la etajul 13 de Mircea M. Ionescu, în interpretarea actriţei Claudia Motea și un recital al interpretului de folclor Dinu Iancu Sălăjanu.

Târgul România-Italia va fi un eveniment de interes major pentru reprezentanții administrației publice centrale și locale, din România, Italia, pentru comunitatea românească din Italia, precum și pentru companiile de profil, interesate să se înscrie pe lista expozanților. În cadrul târgului, vor fi organizate evenimente de interes pentru comunitatea românească din Italia, precum un forum economic, întâlniri între reprezentanți ai administrației publice centrale și locale. Un alt obiectiv important este oferirea oportunității de întoarcere a românilor din Italia în țara natală și comunicarea șanselor pe care le au românii rezidenți în Italia, în cazul în care decid să se întoarcă definitiv acasă, accentul punându-se pe evidențierea ofertelor de muncă disponibile în România și pe un contact transparent cu potențialii angajatori.