„Dansuri ale lumii“ la Viana do Castelo

În cadrul programului „Mari artişti români în marile catedrale ale Portugaliei“, menit să celebreze Centenarul Marii Uniri, sâmbătă 19 mai 2018, ora 21.30, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză, Primăria din Viana do Castelo şi Santa Casa din Viana do Castelo organizează concertul ghitaristului Bogdan Mihăilescu şi al flautistei Cristina Răducan, în Igreja da Misericórdia din Viana do Castelo. Vor fi interpretate piese din repertoriul românesc, european şi latino american, într-o tentativă generoasă de punere în consonanţă a unor universuri în fond atât de apropiate de izvorul lor latin:

Bela Bartok - Șase Dansuri Românești, Fernando Carlos Tavolaro - Milonga no.5, Celso Machado - Pacoca Choro, Carlos Paredes - Movimento perpetuo, Astor Piazzolla - Revirado, - Poema Valseado, - Dernier Lamento
- Fracanapa, Miroslav Tadic - Trei dansuri din Balcani, Mocirița cu trifoi - Cantec popular romanesc (ar. Anatol Mâtcu), Hora Românească Autumnală (ar. Anatol Mâtcu), Cât îi ţara Crişului (ar. Anatol Mâtcu), S-a dus cucul de pe-aici (ar. Anatol Mâtcu), Lung îi drumul și cotit (ar. Anatol Mâtcu), Suită de cântece şi dansuri populare româneşti (ar. Anatol Mâtcu).

Igreja da Misericórdia din Viana do Castelo este situată în centrul istoric al oraşului în care s-a consacrat celebra inimă portugheză (o Coração de Viana); a fost construită între 1716 şi 1722 de arhitectul Manuel Pinto Vila, fiind unul dintre cele mai strălucite exemple de arhitectură, decoraţie barocă în azulejo (autor: Policarpo Oliveira Bernardes) şi boiserie aurită din Portugalia. Este clasificată drept Monument Naţional în catalogul Direcţiei Generale a Patrimoniului Cultural Portughez.

Bogdan Mihăilescu a studiat ghitara cu prof. Adrian Ionescu şi cu prof. Valentin Farcaş, obţinând diploma de absolvire cu notǎ maximǎ. În 1984, câştigǎ Marele trofeu al Concursului naţional de chitarǎ clasicǎ de la Sinaia, ce constă într-o chitarǎ de concert construitǎ de Roman Boianciuc. În urma acestui succes, începe o intensǎ activitate concertisticǎ şi pedagogică în România, Germania, Africa de Sud şi Marea Britanie; de asemenea, realizeazǎ înregistrǎri în studiourile de Radio, Televiziune şi artǎ cinematograficǎ din România. În perioada 1997–2006, Bogdan Mihǎilescu se perfecţioneazǎ la Londra descoperind noi valenţe ale chitarei cu profesorii Gary Ryan şi Carlos Bonell, şi participând în mod regulat la şedinţele de masterclass în cadrul Royal Academy of Music. În acelaşi timp, duce în biblioteca prestigioasei instituţii de învăţământ londoneze şi o intensǎ activitate de cercetare a literaturii camerale cu chitarǎ. Începând cu 2007 se dedicǎ exclusiv muzicii de camerǎ dând numeroase recitaluri atât în Bucureşti (Ateneul Român, etc) precum şi în alte oraşe din ţară alături de prestigioşi muzicieni în formule camerale de la duet la cvintet. Bogdan Mihǎilescu cântǎ pe o chitarǎ RAMIREZ Especial clasa I-a, pe care a selectat-o personal la Madrid, chiar din atelierul celebrului lutier, în 1995.
Cristina Răducan este solistă şi membră a partidei de flaut a Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti. A absolvit cursurile Facultăţii de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în 2006 la clasa profesorului Virgil Frâncu. Este laureată a numeroase concursuri, dintre care amintim: Remember Enescu – Deva, Concursul Naţional de Muzică de la Constanţa; a susţinut recitaluri şi concerte la Ateneul Român, la Festival de la Toussaint (Franţa), Festivalul Clara Schumann (Germania), Institutul Francez din Salonic, Catsheuvel festival din Olanda, Filarmonica Muntenia din Târgovişte şi Filarmonica Piteşti. A susţinut concerte ca solistă în cadrul stagiunii estivale a Orchestrei de Cameră din Bad Wildbad (Germania) alături de Filarmonica Muntenia şi Filarmonica Piteşti.