Comunitățile istorice românești din Bulgaria și Serbia, cartografiate și prezentate online

Proiectul „Localități și locuri ale memoriei din comunitățile istorice românești din Bulgaria și Serbia (Timocul sârbesc)”, organizat de Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român, poate fi accesat, începând de marți, 17 noiembrie, pe pagina de Facebook a Compartimentului.

Proiectul presupune realizarea, în perioada februarie-noiembrie 2020, aunor hărți online ale arealelor în care se află comunități istorice românești din Bulgaria și Serbia (Timocul sârbesc). În acest sens, a fost elaborată câte o hartă pentru fiecare din spațiile: Serbia de sud-est (Timocul sârbesc) și Bulgaria (Timocul bulgăresc, Valea Dunării, Cadrilater, localitățile aromânești), hărți ce marchează și descriu, prin texte explicative însoțite de fotografii, localități și locuri ale memoriei comunităților istorice românești din aceste state din vecinătatea României.

Materialele pot fi accesate pe pagina de Facebook a Compartimentului Comunități Istorice,accesând linkurile: https://www.google.com/maps/d/viewer?ll=43.009009563760436%2C24.28179110974567&z=8&mid=1Id-QGPld_28jIoGqgTfUB1eGvC_pPwaX (pentru harta Bulgariei) și https://romanidintimoc.webflow.io/ (pentru harta Serbiei).

Acest demers este necesar pentru a ști și a păstra istoria acestor locuri unde de sute de ani se găsesc comunități istorice românești, dar care se află într-un proces de asimilare și disoluție, fapt evident atunci când comparăm recensăminte, hărți etnografice și lingvistice de acum o sută de ani cu informațiile pe care le deținem în acest moment.

Autorii hărții online cu localități și locuri de memorie ale populațiilor de origine română din Bulgaria sunt:dr. Emil Țîrcomnicu, cercetător gradul I, specialitate etnografie, Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu”, secretar general al Societății de Cultură Macedo-Română, președinte al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Ministerul Culturii și drd. Cătălin Alexa, cercetător, specialitate etnografie, Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu”.

Autorii hărții online cu localități și locuri de memorie ale românilor timoceni din Serbia sunt:dr. Ivica Glišić (Ivița Glișici), preşedintele Forumului European pentru Istorie şi Cultură, filiala Serbia, și istoricul și etnologul românSlavoljub Gacović (Slavoliub Gațovici).