Colorful World – Beijing International Culture Exhibition

În perioada 11-13 septembrie 2017 s-a desfășurat cea de-a doua ediție a expoziției „Colorful World – Beijing International Culture Exhibition”, la sediul China International Exhibition Center, iar România a fost prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român de la Beijing. Au fost expuse fotografii artistice care au prezentat diversitatea portului popular românesc și frumusețea peisajelor țării noastre, realizate de membrii Asociației Euro Foto Art din Oradea. De asemenea, au fost expuse albume de artă și obiecte de ceramică.

În afara standului, România a participat cu un program artistic susținut de membrii Ansamblului „Doina Gorjului”. Repertoriul a inclus cântece  populare românești, interpretate de Laviniu Păducel (nai) și dansurile „Suită din Gorj”, „Joc de brâu”, „Dans din Banat” și „Joc de Sălaj”, în interpretarea Rodicăi Pițigoi și a lui Costel Albu. În prima zi a evenimentului artiștii, împreună cu doamna Antonina Dragne Ciuceanu, referent în cadrul ICR Beijing, au participat la parada costumelor populare. Dansatorii Rodica Pițigoi și Costel Albu au purtat costume din zona Transilvaniei, iar naistul Laviniu Păducel, împreună cu doamna Antonina Dragne Ciuceanu au prezentat costume populare din zona Olteniei.

La această expoziție au mai fost prezente Institutul Cultural Ungar din Beijing, Ambasadele Bulgariei, Serbiei, Lituaniei, Croației, Federației Ruse, Ecuadorului, Peru, Pakistanului, Afganistanului, Mongoliei, Nepalului, statelor membre ale Ligii Țărilor Arabe.

Expoziția „Colorful World” este organizată de publicația „Beijing This Month” și de centrul de schimburi culturale străine din Beijing. Evenimentul este sprijinit de Primăria Municipiului Beijing și are ca scop prezentarea diversității culturale a statelor care fac parte din amplul proiect „O centură, un drum” promovat de guvernul chinez. Acest proiect a fost lansat exact în urmă cu patru ani, în septembrie 2013, pentru a promova noi arii în cadrul cooperării internaționale.