Centenar Centrul PEN Român (1922-2022)

În 2022 s-a împlinit un secol de la înființarea Centrului PEN Român. Albumul aniversar publicat de Editura ICR cu acest prilej cuprinde mărturii, documente și imagini care dau seamă de parcursul organizației într-un veac de istorie și pun în evidență contribuția PEN România în context internațional.

„De-a lungul istoriei celor o sută de ani pe care Centrul PEN Român îi celebrează în 2022, generații după generații de poeți, eseiști, prozatori, traducători, critici și teoreticieni literari și-au onorat apartenența la acest Club, așa cum timpul, vremurile și disponibilitatea de a fi utili le-au permis. Celor contemporani cu Centenarul ne revine datoria morală de a lăsa în urma noastră rânduri, mărturii, documente și imagini, într-un album – cum altfel? – subiectiv, ca orice privire retrospectivă.“ – Mariana Gorczyca(Secretar General PEN România)

„(...) arta, fiind frumusețe, e în același timp bine și adevăr. Iar acest adevăr ne va face liberi. Este crezul cu care PEN a străbătut un secol de istorie violentă, salvând adesea de la moarte oameni condamnați de regimuri ale minciunii. Şi în anii care urmează, PEN va face același lucru: vom spune adevărul – și vom fi liberi. Fiindcă, în fond, nu altceva face literatura de patru mii de ani încoace” – Radu Vancu (Președinte PEN România).

Coordonator: Mariana Gorczyca

ISBN 978-973-577-766-1