Bursa „Jean Abou Rached“ pentru studierea limbii române

Consulatul Onorific al României la Tripoli – Liban, în colaborare cu Ambasada României la Beirut şi Institutul Cultural Român, a instituit bursa „Jean Abou Rached“ pentru studierea limbii române. Bursa este acordată anual unui student libanez pentru a participa la cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească desfăşurate la Braşov, derulate de ICR. Bursa oferită de Consulatul Onorific al României la Tripoli, poartă numele consulului onorific dr. Jean Abou Rached şi acoperă integral costurile cursurilor, cheltuielile legate de masă, cazare şi toate activităţile incluse în program, asigurarea medicală, viza, transportul internaţional şi intern.
În acest an, bursa va fi acordată domnişoarei Cynthia Abou Jaoude, master în studii de translaţie. Aceasta predă limba arabă pentru străini la Universitatea „Saint Joseph“ din Beirut şi lucrează ca jurnalist, translator şi copywriter în arabă, franceză, engleză şi spaniolă. De asemenea, Cynthia Abou Jaoude este pasionată de limba şi cultura română şi urmează cursurile de limba română organizate de Ambasada României la Beirut şi Institutul Cultural Român la Centrul Cultural din Sin El Fil, din luna septembrie 2011.

Iniţiativa instituirii acestei burse răspunde solicitărilor primite din partea numeroşilor cetăţeni libanezi interesaţi să studieze în România, a studenţilor care învaţă limba română la Beirut, a comunității de afaceri şi familiilor mixte româno-libaneze.

Cursurile de limbă, cultură și civilizație românească se vor desfăşura în perioada 3-28 iulie 2012 la Brașov, fiind organizate în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor“ şi Centrul Cultural Reduta. Programul va include 60 de ore de limba română, ateliere de creaţie (dans, jurnalism, gastronomie, actorie), cursuri de cultură şi civilizaţie cu mari personalităţi ale vieţii publice româneşti, proiecţii de filme şi programe de documentare culturală.

Pentru informaţii suplimentare puteţi accesa pagina online a Ambasadei României la Beirut şi pagina de Facebook: Romanian Cultural Institute’s Activities in Lebanon.